Doorgaan naar artikel

Hoge producties funest voor prijzen peen

Door de hoge producties in vrijwel heel West-Europa zijn de prijzen voor peen al maanden niet om over naar huis te schrijven. De verwachting is ook niet dat dit snel zal verbeteren. Daarentegen blijft de biologische teelt jaarlijks groeiende en er zijn nog meer trends in Europa.

Tijdens het online event Exploring Bejo’s World gaf Robert Schilder als Crop Manager West-Europa voor peen en rode biet in zijn presentatie Market developments in carrots een overzicht van de stand van zaken en ontwikkelingen bij peen in een groot aantal West-Europese landen. Overall is zijn conclusie dat de producties het afgelopen seizoen over het algemeen goed tot zeer goed waren en dat de peen van goede kwaliteit is.De prijs valt echter al lange tijd tegen. Alleen vroege peen werd goed betaald, omdat er door het koude voorjaar sprake was van lage producties en daarmee een gering aanbod. Omdat de koelcellen goed gevuld zijn, is het afwachten wat de rest van het seizoen gaat brengen, maar dat de marktsituatie op korte termijn wezenlijk zal veranderen, ligt niet in de lijn der verwachtingen. Momenteel liggen de prijzen tussen 10 en 50 cent per kilo, afhankelijk van het land en de afzetwijze.

Bejo constateert nog steeds een toename van de biologische teelt van peen in landen als Denemarken en Duitsland. In Denemarken is het aandeel biologische peen volgend jaar naar verwachting zelfs 60%. - Foto: Stan Verstegen

Bejo constateert nog steeds een toename van de biologische teelt van peen in landen als Denemarken en Duitsland. In Denemarken is het aandeel biologische peen volgend jaar naar verwachting zelfs 60%. – Foto: Stan Verstegen

Biologische peen

Schilder constateert nog steeds een toename van de biologische teelt van peen in landen als Denemarken en Duitsland. In Denemarken is het aandeel biologische peen met 53% van het areaal al indrukwekkend, de verwachting is dat dit volgend jaar zelfs 60% zal zijn. In Denemarken staat in totaal iets meer dan 2.000 hectare peen. In Duitsland is dat 17.000 hectare, waarvan 3.000 hectare biologische peen (21%). In het Verenigd Koninkrijk steeg het biologische areaal met 10% en in Nederland zat de stijging in het vroege areaal met 5%.

Ontwikkelingen arealen

Het hoge aanbod aan peen heeft naast de hoge producties te maken met uitbreiding van het areaal in meerdere landen. In België steeg het areaal met 7% naar 3.500 hectare, in het Verenigd Koninkrijk met 3% naar 7.400 hectare. In Spanje is het areaal stabiel rond 5.500 hectare. In Nederland steeg het vroege areaal met 10% en bleef het areaal voor de bewaring stabiel. In totaal wordt in Nederland 8.700 hectare geteeld. In Polen staat net als vorig jaar 20.000 hectare, in Frankrijk 12.800 hectare. In Italië is sprake van een toename in zowel gangbare als biologische peen naar in totaal circa 8.200 hectare. In Zwitserland staat 2.200 hectare waarvan 500 hectare biologisch (23%) en in Oostenrijk 2.000 hectare waarvan 400 biologisch (20%). In het niet-West-Europese Rusland staat 26.000 hectare, in de Oekraïne en Moldavië samen 13.000 hectare en Wit-Rusland teelt 6.000 hectare.

Voor Bejo is peen qua zaadverkoop wereldwijd het op een na grootste gewas. De nieuwste rassen zijn Nagasaki (vroeg), Nagoya en Nanchong (middenvroeg), Nordhorn (bewaring) en voor snackpeen Adana, Aranka, Astralis en Nerja. - Foto: Stan Verstegen

Voor Bejo is peen qua zaadverkoop wereldwijd het op een na grootste gewas. De nieuwste rassen zijn Nagasaki (vroeg), Nagoya en Nanchong (middenvroeg), Nordhorn (bewaring) en voor snackpeen Adana, Aranka, Astralis en Nerja. – Foto: Stan Verstegen

Marktontwikkelingen

In Denemarken ziet Schilder vooral ontwikkelingen in de markt voor snackpeen, met smaakvolle rassen van het Amsterdamse type zoals Mokum en Adana. In Spanje zitten de ontwikkelingen met name in gewassen peen en in bospeen met smaakvolle midden-vroege Nantes types als Naval, Namur en Narvik. In Nederland zal het vooral lastig worden om peen zonder certificering voor GlobalGap te verkopen, omdat de handel dat steeds vaker eist. In Frankrijk zijn Sandy Carrots als nichemarkt in opkomst. Dat zijn handgeoogste, biologisch geteelde wortelen, verpakt in houten kratjes.

Polen

In Polen wil de industrie steeds meer naar rassen met hogere gehalten aan bètacaroteen als extra gezondheidselement. De Poolse retail is op zoek naar vernieuwing en zoekt dat in snack- en ook kleurtjes-peen. In Italië ligt de focus steeds meer op kwaliteit, nieuwe typen, nieuwe markten en seizoenverlenging, maar de Italianen houden nog wel vast aan gewassen peen verpakt in zakken. Voor Bejo is peen qua zaadverkoop wereldwijd het op een na grootste gewas. De nieuwste rassen zijn Nagasaki (vroeg), Nagoya en Nanchong (middenvroeg), Nordhorn (bewaring) en voor snackpeen Adana, Aranka, Astralis en Nerja.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin