Ondanks corona, stikstofplafonds en publicitaire tegenwind voor biomassa ligt de bouw van de snoeihoutcentrale in Bergerden op schema voor oplevering eind april 2021.
Kassengebied NextGarden in Bergerden draait nu nog op jaarlijks 25 miljoen kubieke meter gas. Voor de verwarming van de kassen en de levering van CO2 en stroom heeft het gezamenlijke energiebedrijf Lingezegen Energy voor de veertien deelnemende glastuinders nu nog vijf gasgestookte wkk’s draaien.
“Twee zijn er al uitgefaseerd en komend voorjaar gaan er nog eens twee uit”, zegt directeur Berno Schouten van Lingezegen Energy. De houtstookcentrale, die vanaf mei kan gaan draaien met een vermogen van 14,9 megawatt thermisch, is goed voor 70% van de warmtevraag van de tuinders. “De overgebleven drie wkk’s laten we staan om in de winter de overige 30% te garanderen.”
Artikel gaat verder onder de foto
Onderzoek Hoge Temperatuur Opslag
De nieuwe centrale wordt gebouwd en gefinancierd door het Twentse bedrijf HoSt, dat ook voor de exploitatie zorgt. Om de centrale ook ’s zomers te kunnen laten draaien, onderzoekt de gemeente Lingewaard of er in de bodem een Hoge Temperatuur Opslag (HTO) kan worden gerealiseerd. Hiervoor vond enkele weken geleden een proefboring plaats. Wellicht kan HoSt met zo’n HTO in de toekomst behalve aan de tuinders ook aan 3.300 woningen in een 500 meter verderop gelegen Huissense woonwijk warmte leveren.
CO2-uitstoot én CO2-levering
Dat zou de maatschappelijke acceptatie van de centrale goeddoen. Maar dat zit volgens Schouten sowieso wel goed. “Dit is een moderne centrale met een CO2-uitstoot die ver onder alle normen ligt. Hij levert ook CO2 voor in de kassen, wat voor de tuinders een voorwaarde was.”
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/