Doorgaan naar artikel

Bloemkoolteler Ton Slagter: houd de grenzen open!

De komende weken komt bloemkoolteler Ton Slagter nog wel door, maar wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor zijn Poolse arbeidskrachten die in de loop van april naar zijn bedrijf moeten komen? Kunnen zij de grens over? “Vrij verkeer van arbeidskrachten is bepalend voor het behoud van onze sector.”

Natuurlijk maakt Ton Slagter uit het Noord-Hollandse Lutjebroek zich zorgen over wat de komende weken kan gaan gebeuren. Eind april komt de oogst van bloemkool goed op gang. Dan heeft hij extra personeel nodig. In principe staat een viertal Poolse seizoenswerknemers daarvoor klaar, maar het is nog compleet onduidelijk of zij vanuit hun land naar Nederland kunnen reizen. “Als ik een boodschap mag geven aan het kabinet dan is het deze: zorg dat de grenzen open blijven, zowel voor werknemers als voor agrarische producten. Als dat niet lukt, valt de levering van groenten komende maanden echt stil.”


Tekst gaat verder onder de foto.

Acht firmanten van bloemkoolbedrijf Slagter uit Lutjebroek (N.-H.). Ton Slager staat tweede van rechts. Archieffoto uit 2019.  - Foto: Peter Roek

Acht firmanten van bloemkoolbedrijf Slagter uit Lutjebroek (N.-H.). Ton Slager staat tweede van rechts. Archieffoto uit 2019. – Foto: Peter Roek

Productie van bloemkool

Voorlopig is het nog niet zo ver op het bedrijf van Slagter. Hij heeft samen met twee broers en vijf neven een groentebedrijf dat helemaal is gespecialiseerd in de productie van bloemkool. Het familiebedrijf levert aan de groothandel, exporteurs, retail en zet af via eigen exportkanalen. Met een areaal van bijna 150 hectare is de firma een van de grootste bloemkoolproducenten in het land.

Corona leek voor Slagter lange tijd een probleem voor het zuiden van Nederland. “Maar het komt echt dichterbij. De vader van mijn buurman ligt met corona in het ziekenhuis, het hele gezin is in quarantaine gegaan. Ik houd mijn hart vast.”

De acht firmanten en hun zes Poolse werknemers die op dit moment op het bedrijf werkzaam zijn, zijn nog allemaal gezond. “Gelukkig wel,” zegt Slagter. “We zijn voorzichtig, houden gepaste afstand, bijvoorbeeld als we aan tafel zitten in onze kantine. Voor de rest is het business as usual. Wat kun je meer doen? Ik kan alleen maar hopen dat het virus ons niet treft.”

We gaan vooralsnog gewoon door. De plantjes zijn besteld en betaald

Op kleine schaal wordt op dit moment al geoogst, zo’n twee keer per week, op enkele percelen. Vanwege de koude nachten groeit de kool deze dagen langzaam. Meer werk is nodig voor aanplant en voor de gangbare werkzaamheden zoals bemesting en bespuitingen. “We gaan vooralsnog gewoon door. De plantjes zijn besteld en betaald. Die gaan gewoon de grond in. Ik kan er alleen maar op hopen dat de kolen straks ook kunnen worden geoogst. We gaan er niet bij voorbaat vanuit dat het niet goed komt met de komst van onze seizoenswerknemers.”

Gebrek aan arbeidskrachten

Hij kent collega-tuinders die al kampen met gebrek aan arbeidskrachten. “Het grote voordeel is dat wij in de basis met z’n achten zijn, aangevuld met de Polen die hier al zijn. Maar daar redden wij het later in het seizoen niet mee. Daarom ook mijn pleidooi voor open grenzen. Met alleen arbeidskrachten uit oostelijke lidstaten van de Europese Unie komen we er niet. Er moeten echt met spoed werkvergunningen afgegeven worden voor werknemers van buiten de unie.”

Bloemkoolprijs

Over de bloemkoolprijs heeft Slagter geen klagen. Vorige week lag de prijs twee keer zo hoog als in dezelfde week in eerdere jaren. Deze week ligt de prijs 50% boven het gemiddelde. “Er blijkt enorm veel vraag naar verse groenten. Ik had net een manager van de Aldi aan de telefoon die vertelde dat er twee tot drie keer zoveel vraag is dan gemiddeld. Spanje levert nog niet, dus Nederlandse producenten zoals wij profiteren natuurlijk wel van die toegenomen afzet. Voordeel voor ons segment is dat verreweg de meeste bloemkool in Nederland blijft.”

Meldpunt opgericht

In een poging om het acute arbeidsprobleem in de land- en tuinbouw op te lossen heeft LTO een meldpunt opgericht waar mensen die vanwege de coronacrisis geen werk meer hebben zich kunnen melden. Een goed initiatief voor de korte termijn, vindt Slagter. “Maar voor behoud van de tuinbouw op de lange termijn moet er meer gebeuren. Dan hebben we echt mensen nodig uit landen van buiten de Europese Unie.”

Share this

Afbeelding
Aart van Cooten

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin