Demonstreerden er zondag ook tuinders voor terugkeer van onze democratische vrijheden na corona?
Vandaag is het op de kop af 75 jaar geleden dat de allereerste Groenten&Fruit verscheen. Anderhalve maand nadat Nederland boven de grote rivieren bevrijd was van de Duitse bezetting. We hadden ons ons jubileumjaar 2020 iets anders voorgesteld. Maar dat we de begin dit jaar voor juni aangekondigde jubileumeditie van Groenten&Fruit hebben moeten uitstellen naar oktober, dat is een toch tamelijk bescheiden voetnoot in Geschiedenis van de Coronacrisis.
Maar laten we eens wat parallellen trekken. De coronacrisis wordt immers van meet af aan vergeleken met een oorlogssituatie. ‘De grootste crisis sinds de oorlog’. En de beperkingen waarmee wij allemaal de afgelopen vier maanden te maken hebben gekregen ‘de meest rigoureuze maatregelen ooit in vredestijd’.
Actie tegen ‘het nieuwe normaal’
Premier Rutte sloeg er gisteren een optimistische toon over aan. Alsof de bevrijding daar is, of toch voor een belangrijk deel. Bijna alles mag weer, als we maar die anderhalve meter in acht blijven nemen. En dat is nou juist het nieuwe normaal dat door coronasceptische-actievoerders afgelopen weekend luidkeels in twijfel werd getrokken.
Toch al geen fan van het RIVM
Op nogal wankele wetenschappelijke basis is de economie van Nederland, Europa en de wereld in een wurggreep genomen. Betogen de demonstranten van zeer diverse pluimage, van privacy-activisten tot hooligans, van complotdenkers tot doodgewone burgers die hun familieleden weer willen zien en aanraken. En misschien – ik heb ze er nog niet tussen gezien in de verslagen in de media – ook wel boeren. Al te makkelijk gaat een – voorlopige (?) – streep door een hele reeks democratische vrijheden, roepen ze.
Andere koek dan een boete van € 400
Die roep om terugkeer van de vrijheid is wat zwaar aangezet als je het vergelijkt met de terugkeer van de vrijheid 75 jaar geleden. Zoals in editie 1 van dit jaar al gememoreerd: op de voorpagina van de allereerste Groenten&Fruit stonden we stil bij veilingvoorman Fulps Valstar, die het einde van de oorlog en de terugkeer van de vrijheid niet kon meemaken, omdat hij als willekeurige notabel de kogel kreeg bij wijze van represaille om een door het verzet gepleegde aanslag. Andere koek dan € 400 boete voor een picknick in een te vol park. Maar toch: blij toe als er weer een fatsoenlijk politiek debat gevoerd kan worden over een echte wet in plaats van een haastige reeks noodverordeningen.