Duitse onderzoekers van de Technische Universiteit Berlijn waarschuwen dat groente en fruit uit stadstuinbouw meer zware metalen bevatten.
Zij analyseerden groente en fruit uit stadstuintjes in Berlijn voor metalen zoals cadmium, chroom, lood, zink en koper. De analyseresultaten van tomaten uit stadstuintjes zijn ronduit slecht: elf keer meer cadmium en bijna vijf keer meer nikkel dan tomaten in de winkelrekken.
Inwoners van Berlijn die zelf snijbieten telen, krijgen daardoor zes keer meer zink binnen dan wanneer ze snijbieten zouden kopen. Dat blijkt uit publicatie van het onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Pollution, waar het Belgische persbureau Vilt.be melding van maakt.
Het risico op verontreiniging is het laagst in een tuin die zo ver mogelijk verwijderd is van autoverkeer of verscholen ligt achter een gebouw.
Ook voor verschillende andere groente uit stadstuintjes geldt dat het gehalte aan zware metalen minstens twee keer zo hoog ligt. Hoe dichter het tuintje bij een straat met druk autoverkeer ligt, hoe slechter de analyseresultaten uitvallen. In dat geval worden bijvoorbeeld steeds verhoogde waarden voor lood genoteerd. Twee derde van de groenten uit tuintjes op minder dan 10 meter van een drukke weg overschrijdt de Europese normen voor lood.
De studie helpt het misverstand uit de wereld dat groente uit een stadstuintje gezonder zijn dan degene die een stedeling in de winkel vindt. De onderzoekers voegen er wel meteen aan toe dat het risico op verontreiniging afgewogen moet worden tegen de sociale voordelen die stadstuintjes bieden.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul