Doorgaan naar artikel

‘De prei loopt best wel vlotjes weg’

De gevolgen van de hitte in augustus op de prei is Martijn Hendrickx in Ossendrecht alles meegevallen.

“Ik had meer schade door trips verwacht, maar gelukkig stonden de gewassen schoon vóór de hitte en hebben we er daarna even kort op gezeten. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Wel was in de geplante herfstprei sprake van wat papiervlekkenziekte. “Dat is ontstaan door een fikse regenbui en daarvoor hadden we geen tijd om nog een behandeling uit te voeren. Daarna lukte het ook niet, omdat het aan een stuk bleef regenen.”

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

Hoger plantgetal

Vorige week hield de afnemer van Hendrickx een actieweek met prei. “We hebben vorige week dus flink wat van de geplante herfstprei gerooid en zijn nu goed bij”, aldus Hendrickx op 29 oktober.

De geplante herfstprei bestond uit de rassen Sureton, Oslo en Nunton. “Sureton is goed bevallen, die heeft veel stuks in de gewenste sortering gegeven. Onze afnemer heeft liefst prei van maximaal 3,5 centimeter doorsnede, daarom zijn we ook met ons plantgetal dit jaar van 160.000 naar 180.000 per hectare gegaan. Bij Oslo is dat ook goed uitgepakt, bij Nunton wat minder. Dat ras is wat minder uniform, daar zitten voor ons teveel dikkere of dunnere tussen.”

Onze afnemer heeft liefst prei van maximaal 3,5 centimeter doorsnede

Gewasbescherming met Wingssprayer

Over twee tot drie weken start het rooien in de ter plaatse gezaaide late herfstprei. “Die staan goed, er zit wel wat trips in, maar dat valt wel mee en qua schimmels is er niets te vinden. In principe voeren we met onze Wingssprayer om de twee tot drie weken de gewasbescherming uit. De interval is afhankelijk van de weersverwachting, om welke ziekte of plaag het gaat en net zoals bij trips om de (verwachte) ziektedruk. Tegen roest heb je geen andere keuze dan preventief behandelen, anders loop je achter de feiten aan.”

Onkruidbestrijding geslaagd

Begin augustus was het onkruid in de ter plaatse gezaaide prei onder controle en dat is sindsdien niet veranderd. “We hebben nog een keer aangeaard en daarna nog bodemherbiciden toegepast. Wat grotere melden en perzikkruid is er wel doorheen geschoten, maar je weet dat je toch een keer met de hand moet nalopen.”

Breedwerpig kunstmest strooien

In september voerde Hendrickx nog een bijbemesting uit met Top Mix (NPK 17-0-17), Entec en patentkali. “We zijn in de afgelopen jaren wel steeds minder gaan strooien. We gebruiken meer organische mest en dan blijft het gewas ook beter aan de groei. Ik ben ook een beetje huiverig voor bijstrooien, want dat doen we breedwerpig en als daarna de voorspelde regenbui niet valt, dan heb je kans op verbranding. Dat hebben we een jaar of zes geleden gehad, maar dan heb je in de loods veel extra werk bij het schonen. Daar zitten we niet op te wachten.”

Het zal aan de vraag liggen, de prei loopt nu best wel vlotjes weg

Vraag naar prei

Over de prijsvorming van dit moment toont Hendrickx zich niet ontevreden. “Oktober/november zijn traditioneel wat mindere maanden. Momenteel schommelt de prijs zo’n beetje rond de 50 cent per kilo. Dat is natuurlijk niet overdreven, maar het is ook niet heel slecht. Er zijn jaren geweest waarin dat echt een heel stuk lager was. Het zal aan de vraag liggen, de prei loopt nu best wel vlotjes weg.”

Auteur Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin