Doorgaan naar artikel

Fruittelers maken inhaalslag PlanetProof

Circa 30 procent van het fruitareaal is PlanetProof-gecertificeerd. Dat aandeel loopt daarmee de achterstand in op groenteteelt.

Er is ruim 2.100 hectare fruit bijgekomen bij het areaal voor duurzaamheidskeurmerk On the Way to PlanetProof. Het areaal PlanetProof van glasgroente en -fruit groeide met bijna 300 hectare en bij vollegrondsgroente met 1.300 hectare.

Circa de helft van de vollegrondsgroenteteelt in het aandeel van de totale teelt is gecertificeerd. Bij glasgroenteteelt is dat 39%.

In die laatste categorie bedekte teelt zit ook bedekte fruitteelt. Het aandeel PlanetProof van (onbedekte) fruit had in 2019 met 19% een achterstand, maar heeft deze met 30 procent nu voor een belangrijk deel bijgetrokken, blijkt uit de cijfers voor begin 2020.

Aldi eerste gecertificeerde supermarkt PlanetProof en mag dan losse appels en andere producten verkopen en daarvoor promotie maken. -Foto: Misset

Aldi eerste gecertificeerde supermarkt PlanetProof en mag dan losse appels en andere producten verkopen en daarvoor promotie maken. -Foto: Misset

In totaal gaat het om 1.300 bedrijven in plantaardige teelt (inclusief akkerbouw en sierteelt). Buiten Nederlands zijn nu 145 telers gecertificeerd voor de categorie AGF, waarvan het merendeel in Spanje. Dat areaal in het buitenland bedraagt nu 3.200 hectare. In Nederland is het vergelijkbare AGF-areaal 27.000.

Aldi en Marqt gecertificeerd

Ook bij supermarkten is er beweging. Om gecertificeerde groente en fruit los te mogen aanbieden, moeten ook supermarkten hiervoor het certificaat behalen. Onlangs heeft Aldi als eerste grote landelijke supermarkt in Nederland dit certificaat behaald en kan nu dus alle aardappelen, groenten en fruit – los en onverpakt – als On the way to PlanetProof aanbieden. Eerder al was alleen de winkelketen Marqt hiervoor gecertificeerd. Deze keten is overgenomen, waardoor onduidelijk is wat met de certificering gebeurt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin