De LTO-vakgroep Akkerbouw is uit onvrede over PlanetProof uit de Teelttechnische Werkgroep (TTW) van duurzaamheidskeurmerk PlanetProof gestapt.
Deelname aan de TTW had geen toegevoegde waarde, licht Dirk Jan Beuling van de vakgroep Akkerbouw de stap toe. “A, we hadden binnen de werkgroep sowieso al weinig te vertellen. En B, belangrijker nog, het keurmerk zadelt telers op met meerkosten en zwaardere teelteisen, maar het levert de telers geen meerprijs op. Alleen bij tafelaardappelen lukt het Nedato en Agrico deels. Bij uien is PlanetProof al een veel lastiger verhaal. Het is een puur Nederlands keurmerk, het buitenland vraagt geen PlanetProof. De retail verplicht dat alle Nederlandse AGF volgens PlanetProof geproduceerd moet zijn, maar betaalt daar niets extra voor. Dat vinden wij geen manier van doen.”
Teleurgesteld in SMK
Beuling is ook teleurgesteld in SMK, de organisatie achter PlanetProof. “We hebben dit al meermaals bij SMK aangekaart, maar SMK’s verweer is dat het gaat over de technische aspecten, en dat prijsvorming een zaak is van marktwerking. Wij zien dat anders. De wet bepaalt in feite de licence to produce. Eis je als retail bovenwettelijke zaken, dan moet dat worden vergoed. Ook SMK hoort daar zijn verantwoordelijkheid in te nemen, maar SMK verzaakt. Let wel, LTO Akkerbouw is een voorstander van verduurzaming, keurmerken en certificering. Maar als het telers niks oplevert, dan heeft deelname geen zin”, aldus Beuling.
Als het telers niks oplevert, heeft deelname geen zin
De LTO vakgroep Akkerbouw staat hierin niet alleen. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) is dezelfde mening toegedaan, en heeft SMK ook medegedeeld afstand te nemen van PlanetProof. Als na een aantal jaren blijkt dat de meerprijs uitblijft, dan moet je de vraag stellen waarom je de extra kosten voor certificering moet maken. Daarbij, veel fruit gaat weg voor export, en daarvoor is PlanetProof niet nodig, stelt NFO.
Lees verder onder foto
‘SMK is geen marktpartij’
SMK stelt in een reactie dat de vakgroep LTO Akkerbouw weliswaar uit de TTW is teruggetreden, maar dat binnen de TTW de inbreng voor de akkerbouw nog steeds is gegarandeerd door de vertegenwoordiging van LTO vollegrondsgroente, de consumptieaardappelteelt, en naar verwachting binnenkort door een vertegenwoordiging van de conserventeelt. SMK meldt verder dat de NFO helemaal geen zitting had in de TTW. De fruitteeltsector wordt binnen de TTW vertegenwoordigd door GroentenFruithuis.
SMK begrijpt de discussie over de ‘meerprijs’ en hoe belangrijk dat is, zegt SMK-woordvoerder Wim Uljee. SMK staat nog steeds achter de telers in hun vraag naar waardering en is hier actief mee bezig. De ‘waardering’ vindt op allerlei manieren plaats, zoals meerjarencontracten (zekerheid van afzet), meerprijs per hectare (zoals bij aardappelen, spinazie, rode kool), lagere frequentie van milieuhandhaving, compensatie van certificeringskosten, lagere kosten voor afdrachten aan SMK voor leden van GroentenFruit Huis en rentekorting op leningen bij Rabobank. SMK is echter niet in staat om een meerprijs – of andere vormen van compensatie – af te dwingen omdat zij nu eenmaal geen marktpartij is bij prijsonderhandelingen tussen aanbieders, supermarkten en andere afnemers. Die moeten daar zelf hun verantwoordelijkheid in nemen.