Doorgaan naar artikel

‘Floriade als onbetaalbaar visitekaartje’

Over twee jaar moet de Floriade in Almere van start. Je houdt je hart vast, want tot nu toe gaat het alweer alleen maar over de extra miljoenen die de gemeente in deze tienjaarlijkse tuinbouwtentoonstelling moet storten.

Het is een inmiddels bijna onomkeerbare Pavlov-reactie van de Nederlandse journalistiek: Floriade = bodemloze put. Krijg dat frame nog maar eens weggepoetst. Dat kan alleen door eindelijk eens een keer een miljoenenwínst te draaien en dat gaat vermoedelijk nooit meer lukken met dit vreemde format van eens in de 10 jaar een terrein beplanten met bomen en bloemen en er her en der wat paviljoens en gebouwen en kassen neerzetten. Ook al is het thema Growing Green Cities deze keer wel wat hipper. Maar met nog maar 2 jaar te gaan, en al dat gedoe over centen mag je je afvragen of dat wel veel spectaculairders gaat opleveren dan een paar groene gevels tegen architectuur waar op beknibbeld is.

Lees verder onder foto

Artist impression van Floriade 2022 in Almere.

Artist impression van Floriade 2022 in Almere.

Keukenhof kan het wel

Succes met zoiets als een Floriade kán wel. Kijk maar naar de Keukenhof. Dat park gaat verkeerstechnisch inmiddels zelfs bijna ten onder aan zijn eigen succes. Misschien dat het dit jaar een onsje minder zal zijn, als de Chinezen, Japanners en Koreanen in deze tijden van het coronavirus maar eens een jaartje thuis blijven. Maar dat halen ze in 2021 dan wel weer in.

Een permanente tuinbouwtentoonstelling, dat is na eerdere Floriades wel degelijk vaker geroepen. Floraland moest het gaan heten, 25 jaar geleden, een tuinbouwpretpark aan de Nieuwe Waterweg. Ook dat wat uiteindelijk het World Horti Center in Naaldwijk is geworden had aanvankelijk grotere toeristische pretenties.

Toeristen én zakelijk publiek, kan dat?

De vraag of je én een toeristisch trekpleister voor het brede publiek én een zakelijk ontmoetings- en onderzoekscentrum op één plek kunt combineren wordt momenteel met een gewaagd ’ja’ beantwoord door Berry Briljant, de voortzetting van Het Aardbeienland in Horst aan de Maas. Mocht dat met zomers zachtfruit inderdaad gaan lukken, dan zal de rest van de tuinbouw toch niet achter kunnen blijven? We hebben inmiddels Rem Koolhaas aan onze kant, net als onze tuinbouwsector ook een wereldtopper, maar dan uit een bedrijfstak, waar men 100% gáát voor maximaal effectbejag en beknibbelen juist Doodzonde nummer 1 is.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin