Doorgaan naar artikel

Foto‘s: na teelt groot onderhoud aardwarmte ECW

Onder de nieuwe naam ECW Energy is het energiebedrijf op Agriport A7 begonnen met groot onderhoud aan een van de drie aardwarmte-doubletten.

Na het teeltseizoen laat de lagere warmtevraag nu groot onderhoud toe aan de aardwarmte-installaties op Agriport A7. Onder toezicht van Staatstoezicht op de Mijnen voert energiebureau Halliburton onderzoek en werkzaamheden uit met kranen van Mammoet. Een van de doubletten kreeg dit teeltseizoen problemen met de electramotor van de pomp en wordt vervangen.

De pomp met schijven ligt nu boven de grond. - Foto's: Misset.

De pomp met schijven ligt nu boven de grond. – Foto’s: Misset.

Ook wordt bij andere doubletten nu onderzoek gedaan naar de buizen in de put. Bij één doublet heeft ECW afgelopen zomer nieuwe gecoate buizen toegepast om de corrosierisico’s te ondervangen. De sector heeft met Energie Beheer Nederland (EBN) standaarden ontwikkeld voor putontwerp in de ondergrond. Tijdens de werkzaamheden blijft voldoende aardwarmte geproduceerd voor de jaarrondproductiebedrijven of voor het opslaan van de warmte in de buffers voor bedrijven in teeltwisseling.

De buizen uit één doublet zijn vervangen.

De buizen uit één doublet zijn vervangen.

Een derde van de aardwarmte

Het snelgroeiende energiebedrijf Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) heeft op het eigen terrein een naamsverandering al doorgevoerd in vlaggen en bordjes. ECW Energy levert circa een derde van de aardwarmte in Nederland.

Strenge veiligheidsmaatregelen moeten voorkomen dat bezoekers te dicht bij werkzaamheden komen.

Strenge veiligheidsmaatregelen moeten voorkomen dat bezoekers te dicht bij werkzaamheden komen.

Doordat het bedrijf ook in het glasgebied Grootslag (Andijk) actief is, blijft de afkorting ECW bestaan met toevoeging van Energy, maar wordt de naam Energie Combinatie Wieringermeer niet meer actief gebruikt. De aandelen van ECW worden gehouden door de glastuinbouwbedrijven en de directie.

Opslag aardwarmte

Op Agriport A7 wordt nu bovendien een proef gedaan voor de opslag van aardwarmte, als onderdeel van het Europese onderzoeksprogramma Heatstore. Mogelijk in 2022 is zo daadwerkelijke grootschalige warmtelevering uit ondiepere waterpakketten mogelijk van aardwarmte die in de zomer wordt opgepompt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin