Werkgevers en werknemers in de land- en tuinbouw moeten duidelijke afspraken met elkaar maken tijdens de coronacrisis.
Werkgevers worstelen met de vraag wanneer ze nu wel of niet loon moeten doorbetalen. Dat werd duidelijk tijdens het vierde webinar ‘Impact coronamaatregelen voor agrarisch werkgevers’ van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw.
Thuisblijven
Volgens Maartje Jager, adviseur van de Werkgeverslijn, zijn er op dit moment door de coronacrisis meerdere redenen waarom werknemers thuisblijven. “De wetgeving is niet gemaakt voor deze heel bijzondere tijd, maar uitsluitend voor zieke werknemers. Daarvoor geldt nog altijd dat je die kunt ziek melden als je als werkgever daarvoor verzekerd bent.”
Kinderen thuis opvangen
Lastiger wordt als een werknemer zich afmeldt omdat hij of zij bijvoorbeeld de kinderen moet opvangen die nu niet naar school kunnen. “Voor kinderen die ziek zijn bestaat de zorgverlofregeling, waarbij werknemers twee weken thuis kunnen blijven tegen 70% loondoorbetaling. Maar dat geldt alleen bij ziekte.”
Niet alles kan voor rekening van de werkgever komen, maar de werknemer heeft ook niet voor gekozen voor deze situatie
Volgens Jager ontkomen werkgevers en werknemers er niet aan te overleggen met elkaar in de huidige bijzondere periode. “Je kunt misschien aangepaste werktijd afspreken of bijvoorbeeld de kosten delen. Maatwerk is nu heel belangrijk. Niet alles kan voor rekening van de werkgever komen, maar de werknemer heeft ook niet voor gekozen voor deze situatie.”
Mocht een werknemer thuis moeten blijven in verband met een ziek gezinslid en in thuisquarantaine zitten, gelden andere regels. “Dan is de werknemer verplicht thuis te blijven vanwege overheidsmaatregelen en zal er loon doorbetaald moeten worden.”
Pendelende werknemers hebben het lastig
Op en neer reizen naar ons omringende landen is erg lastig, zorg er daarom als werkgever voor dat de werknemer de juiste formulieren bij zich heeft. Peter Baltus, van LTO Taskforce Arbeid: “België is heel streng, het land zit eigenlijk op slot. Mensen mogen alleen onder strikte voorwaarden de grens over. Zorg er daarom voor dat een werknemer die pendelt of voor zijn werk over de grens moet, een werkgeversverklaring bij zich heeft. Gebruik daarvoor de officiële Belgische formulieren voor pendelaars.”
Lees verder onder de foto.
Ook in Duitsland zijn de maatregelen aangescherpt. Wel kunnen arbeidsmigranten door Duitsland blijven reizen als ze kunnen aantonen dat dat noodzakelijk is voor hun werk. Ze mogen overigens echt alleen reizen, en alleen stoppen om te tanken en te rusten. Baltus: “Mijn advies is om daarvoor de officiële Duitse ‘Pendler Erklärung’ aan de werknemers mee te geven. Want daar wordt om gevraagd bij controles.”
Polen gaan in quarantaine in eigen land
Poolse werknemers lopen een ander risico op dit moment. Als ze nu tijdens de paasdagen naar huis willen, zullen ze daar langer dan alleen de paasdagen moeten blijven. “Alle Polen die hun eigen land binnenkomen moeten twee weken in quarantaine, dus dat betekent dat je ze als werkgever minstens die periode kwijt bent en niet alleen de paasdagen”, aldus Peter Baltus. “De Poolse regering adviseert overigens landgenoten ook om niet te gaan reizen, wijs je Poolse werknemers daar ook op.”
Tekort aan arbeidskrachten
De situatie rond de paasdagen zorgt er voor Baltus ook voor dat het onduidelijk is of er volgende week nog wel voldoende arbeidskrachten beschikbaar zullen zijn. “Op dit moment is er meer aanbod dan vraag”, zegt Baltus. “Maar ik verwacht de arbeidspiek pas rond 20 april, dus er zijn meer mensen nodig. Door de komende paasdagen en de Poolse regelgeving kan er zomaar toch een tekort aan arbeidskrachten ontstaan door vertrek naar huis.”