Doorgaan naar artikel

Duitse minister: klant vormt met aankoop tuinbouw

In alle discussies over milieueffecten van land- en tuinbouw is de klant de enige die met zijn aankoop de werkwijze van teelt echt beïnvloedt.

Dat zei de Duitse minister van landbouw Julia Klöckner donderdag 16 januari bij de opening van de Duitse consumentenbeurs voor landbouw en voeding Grüne Woche in Berlijn. Het thema van de consumentenbeurs is ‘Jij beslist’. Dat is het uitgangspunt in discussies die de Duitse minister hoopt te ontlokken met consumenten op de beurs. Daarvoor is door de organisatie ruimte vrijgemaakt in de beursruimte. Veel Nederlandse bedrijven zijn op de beurs aanwezig.

Positie teler niet bekend

Klöckner wees erop dat de kennis bij consumenten beperkt is over omstandigheden waaronder telers en boeren werken. Bedrijven hebben te maken met druk van afnemers, zoals een lange betalingstermijn en unfaire leveringsvoorwaarden, waardoor soms verse partijen niet worden afgenomen zoals afgesproken.

De eisen die consumenten stellen, worden allengs hoger, tegelijk kan groente en fruit, maar ook vlees en zuivel vaak niet goedkoop genoeg zijn. “Er wordt geproduceerd wat verkocht wordt en er wordt verkocht wat er gevraagd wordt. Ik bedoel, er bestaat ook een kopersverantwoordelijkheid: koop altijd zo in zoals jij wenst dat gewerkt wordt in de stal of op de percelen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Landbouwminister Julia Klöckner bij de opening van de Grüne Woche donderdag. Foto: Messe Berlin GmbH

Landbouwminister Julia Klöckner bij de opening van de Grüne Woche donderdag. Foto: Messe Berlin GmbH

Krop sla met beschadiging

De minister wees op de vaak felle discussie in media en in de maatschappij over de prestaties van boeren en tuinders op bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen. Ook hier moet de klant verantwoordelijkheid nemen. “Natuurlijk zijn we allemaal voor minder gewasbeschermingsmiddelen, maar zijn we ook in de winkel bereid te accepteren dat een krop sla beschadigingen heeft?”

Klöckner riep op discussies en protesten inhoudelijk te voeren en tegenstellingen niet te vergroten. Ook boeren en tuinders hield ze een spiegel voor, door te zeggen dat milieumaatregelen juist gericht zijn op een toekomstige sterkere positie voor de bedrijven. “Wie nu verwachtingen wekt bij boeren dat het allemaal niet nodig is, oogst nu misschien applaus bij boeren, maar de kater en hoofdpijn wordt er op lange termijn alleen maar groter door.”

Oproep Crispr-Cas

De Duitse landbouwminister riep de Europese Commissie op niet op Europese steun voor de sector te bezuinigen, maar bedrijven instrumenten te geven om te veranderen en bij te dragen aan de maatregelen tegen klimaatverandering. Bijvoorbeeld door de snelle veredelingsmethode Crispr-Cas toe te staan en zo bijvoorbeeld droogteresistentie in rassen in te bouwen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin