In juli is de herfstteelt van gele en groene courgettes in twee gedeeltes geplant bij Bert Doelman in De Lier.
De eerste hectare met de helft geel (Golden Glory) en de andere helft groen (Bengal) is in week 29 aangeplant. De tweede hectare is een week later helemaal met gele courgettes geplant. Hierdoor staat driekwart van de oppervlakte met gele courgettes en een kwart met groen. “Het was een goede stevige plant die we van de plantkweker kregen”, zegt courgetteteler Bert Doelman in De Lier. “Dat merk je direct met aanplanten, want er sneuvelden hierdoor geen planten.” De planten zijn direct op het plantgat van de nieuwe steenwolmatten gezet. Per vierkante meter staan er 1,1 planten. Iedere teelt wordt de steenwol vernieuwd om vooral Fusarium tegen te gaan.
Snel ingeworteld
De start van de teelt was goed met normaal zomerweer en geen extreme buitentemperaturen. De weggroei was goed. Doelman: “Binnen twee dagen was de plant in de mat geworteld. De eerste bloei was twee weken na het planten. Bij de groene courgettes konden we vijf dagen later de eerste vruchten oogsten. Bij geel was dat zeven dagen na de bloei.” Bij de groene courgettes dus na 19 dagen de eerste oogst en bij geel bijna drie weken.
De druk is nu nog niet hoog, dus hebben we op tijd de natuurlijke vijanden uitgezet
De courgetteteler probeert de temperatuur zo laag mogelijk te houden om een zo sterk mogelijke plant te krijgen. Dat zal in de herfst moeten blijken. Hij ziet nu wel wat ‘wit’, echte meeldauw, in het gewas komen, wat niet ongewoon is. In begin augustus is daar Reflex tegen gespoten.
Verder ziet hij een enkele wittevlieg, waar hij twee weken na het planten roofmijten Transeius montdorensis, één zakje op zes planten, tegen uit heeft gezet. “De druk is nu nog niet hoog, dus hebben we op tijd de natuurlijke vijanden uitgezet.”
Luchtramen dag en nacht open
“De luchtramen zijn na het planten nog niet dicht geweest. Ze staan dag en nacht maximaal open. De buitentemperatuur zakt ’s nachts wel eens naar 14 graden Celsius. Overdag kan het behoorlijk warm in de kas worden. Op een tropische dag wel 35 graden. Maar dat is geen probleem, als het maar geen 40 graden of heter wordt, zoals vorig jaar. Met scherming kunnen we dan nog wel iets doen om bladverbranding tegen te gaan. Maar het schermdoek kan niet helemaal dicht, want dan wordt het eronder te warm. En er zijn dan planten die wel en niet schaduw van het schermdoek hebben.”
Geen watertekort
Het droge voorjaar zorgde voor een tekort aan regenwater om mee te gieten. De teler gebruikte in de voorjaarsteelt maandenlang oppervlaktewater, dat voor gebruik door UV is ontsmet. De capaciteit van de installatie van 4 m3/uur was net voldoende. Ondanks dat Doelman in de voorjaarsteelt heel veel ontsmet oppervlaktewater heeft gebruikt om te gieten, is het natriumgehalte binnen de perken gebleven. “Natrium is onder de 11 mmol per liter gebleven, waardoor we geen teeltwater hoefden te lozen. Als het richting de 15 mmol per liter was gegaan, was dat te gek geweest.” Momenteel giet de teler met bassinwater, dat de afgelopen tijd door verschillende regenbuien weer aardig is gevuld.
Meer dieven in geel
De teelt verloopt tot nu toe met weinig problemen. De gele courgettes hebben wel extra veel dieven, die verwijderd moeten worden om wildgroei te voorkomen. Voor de herfstteelt heeft Doelman geen afzetcontracten. “Begin augustus zijn de prijzen voor de groene courgettes superslecht, want vanuit Spanje komen deze nog op de markt. De productie van groene courgettes vanaf de vollegrond in Nederland en België is ook een oorzaak van de slechte prijzen van groene courgette. Voor de gele zijn de prijzen goed, maar dat kan een week later weer anders zijn als er meer aanbod van gele courgettes is.” In week 32 liggen de marktprijzen in Nederland en België voor de groene natuurcourgettes op 5 tot 6 cent per stuk. Voor de glascourgettes ligt dat op 15 tot 18 cent. De klokprijs van de gele courgettes gaat richting de 90 cent per stuk.
Auteur: Harry Stijger