Het aantal groenterassen dat jaarlijks aanspraak maakt op bescherming via het Nationaal Kwekersrecht groeit minder hard.
De groei van het aantal nieuwe rassen is vooral zichtbaar bij komkommer, paprika, sla en spinazie, laat de Raad voor de Plantenrassen weten.
Het aantal aanvragen voor kwekersrecht groeit al jaren voor groenterassen en lijkt stabiel bij landbouw- en sierteeltgewassen. De groei bij nieuwe beschermde soorten neemt echter af, signaleert de Raad voor de Plantenrassen op basis van indrukken uit 2019. Definitieve cijfers zijn er nog niet. Ook het verplichte rassenechtheidsonderzoek naar nieuwe gewassen (DUS-onderzoek) groeit daardoor minder hard bij NAKtuinbouw.
Lees verder onder de grafiek.
Aanvragen kwekersrecht via Europese route
Naast het nationale kwekersrechtstelsel is er een Europese erkenningsroute via het communautaire kwekersrechtstelsel. Het beroep op het nationale stelsel is daardoor verminderd. Toch kleven belangrijke voordelen aan dat Nederlandse kwekersrecht, waardoor nieuwe rassen doorgaans wel via de Nederlandse route van het kwekersrecht gaan. De Raad van Plantenrassen kan geen inzicht geven in hoe de groei van de aanvragen van groentegewassen via de Europese route. Het aantal aanvragen neemt daar wel toe, stelt de Raad voor Plantenrassen. Het kan zijn dat meer bedrijven deze route verkiezen.
Brexit leidt tot extra kosten
De brexit werpt nu al de schaduw vooruit op de rassentoelatingen. Zo’n registratie is nodig voor de internationale handel. Een deel van de Britse rassenregistraties voor groente in het EU-systeem wordt geschrapt na de brexit. Bovendien moeten voor bescherming van een ras in de ‘nieuwe’ EU en in het Verenigd Koninkrijk (VK) nu 2 aparte aanvragen worden ingediend, stelt de Raad. “Dit brengt in ieder geval extra kosten met zich mee voor de aanvragers. De autoriteiten van de ‘nieuwe’ EU en van de VK nemen in principe geen DUS-rapporten van elkaar over.”