Doorgaan naar artikel

‘Erg wennen aan zo’n echte winterteelt komkommer’

In de half oktober geplante belichte hogedraad winterteelt bij Tielemans Groentekwekerij in Boekel ontwikkelt het komkommer gewas zich vlot.

Teeltverantwoordelijke Jan Biemans: “Het gaat hard. We waren van plan standaard ‘om en om’ te gaan dunnen, maar we hebben al twee okseltjes leeg moeten maken vanwege te veel bladafsplitsing. Want die komkommers zijn over veertien dagen pas goed, en dan heb je al veel minder licht.”

8,5 bladeren per week

Met hoge etmaaltemperaturen van 22,5 graden Celsius werden in week 45 bijvoorbeeld al ruim 8,5 bladeren per week afgesplitst. “Als je dan het vruchtdun-beleid niet aanpast, zou je op een belasting van 10 komkommers per vierkante meter uitkomen in een donkere periode. Dat is echt te veel van het goede.”

Er is al een plantdichtheid aangehouden van slechts 2,25 planten/m2 in plaats van de gebruikelijke 3 planten/m2, vanwege de geringere lichthoeveelheden in de winter.

Uitbreiding met led

Het is erg wennen aan zo’n nog onbekende echte winterteelt, die is opgestart na vraag vanuit de markt. “Het blijft elke dag tellen van plantbelasting. Maar omdat deze teelt zo nieuw is voor ons, weten we daarbij nog niet goed waar we precies naar toe moeten sturen. Deze teeltomstandigheden zijn heel anders dan het met de natuur mee telen in een voorjaarsteelt.”

SON-T-belichting

Ten behoeve van deze teelt is de bestaande SON-T-belichting uitgebreid met led, waarbij de capaciteit-verhouding uitkomt op 60% led en 40% SON-T. De ledS bevatten 95% rood licht en 5% blauw licht. Een ander lichtspectrum en een andere warmte-afgifte maken dat er nog ervaring opgebouwd moet worden met gewasreacties. “In de nacht durven we de leds nu nog niet 100% aan te zetten.”

Opschroeven van capaciteit

Het wordt heel langzaam steeds verder opschroeven van de capaciteit, en blijven kijken hoe de plant zich daarbij houdt. “We zijn rustig aan begonnen, met 50% led onder het gesloten doek. Dan heb je verhoudingsgewijs vooral SON-T, waar ook een deel verrood licht in zit.”

We zijn rustig aan begonnen, met 50% led onder het gesloten doek

Overdag, met voldoende buitenlicht erbij, waar ook verrood licht in zit, kunnen de leds wel volledig ingezet worden. “Op zonnige dagen in de afgelopen periode hebben we de die bijvoorbeeld 100% aangezet, waar de SON-T dan regelmatig uit moest, omdat het anders te warm zou worden vanwege de stralingswarmte van de SON-T lampen.”

Splijtkoppen

De gewasontwikkeling loopt naar de zin. “Wel toont de kleur onder led heel anders dan we gewend zijn. Het bad is ook minder gestrekt.” Er wordt gebruik gemaakt van het ras Skyson. “Die hebben we al eens eerder gehad als proefras, onder de lagere intensiteit SON-T. Dat ras had toen wat last van splijtkoppen. Dat zou met deze hoge lichthoeveelheden minder moeten zijn. Al hebben we nu toch best nog veel splijtkoppen, waarschijnlijk door te weinig warmte van de leds. De splijtkoppen geven geen breuk. Het zijn meer korte internodiën. Er valt mee te werken.”

Verder valt de vruchtlengte momenteel een beetje tegen. “Ook proefrasjes die er tussen staan, geven iets kortere komkommers. Maar Skyson geeft wel de kortste.”

Hardnekkige meeldauw

Vanaf de plantenkweker is meeldauw meegekomen. “Die blijft hardnekkig zitten. Terwijl het juist heel voorzichtig kijken is welke chemie je daartegen kunt gebruiken in deze donkerder wordende periode. We proberen het daarom steeds eerst uit op een aantal planten, om te kijken hoe die daar op reageren.”

Met plagen is alles rustig en onder controle. “Al blijven we goed opletten, zeker met oog op invliegende luisjes. Dat blijft gevaarlijk. Die luis moet je goed onder de knie houden.

Leveringscontract

Het is enerzijds een leuke uitdaging om zo’n nieuwe komkommerteelt, door de winter heen, onder de knie te krijgen. Waarbij het wel om een praktijkbedrijf gaat, en niet om een experimentele proeftuin. “Telerscoöperatie Kompany heeft een contract afgesloten voor levering van die komkommers. En omdat wij de enige binnen die telerscoöperatie zijn die dit doen, kunnen collega-telers ook niet bijspringen met hun productie, als het bij ons iets minder zou gaan. Dus je kunt ook niet te veel risico’s nemen met het gaan uitproberen van allerlei dingen.”

Teelt langer doorgetrokken

In een andere hogedraadteelt worden in week 46 de laatste komkommers van die teelt eraf gehaald. Dat is iets later dan gepland. “Maar het prijsverschil tussen de 35ers en 40ers was zo groot, dat we ze wat langer hebben laten hangen. Dat kon, want de kwaliteit van de komkommers was goed.”

Extra snoei

In een kas met een tomatenteelt is in week 45 de kop eruit gegaan. Er hangen nog 8 trossen aan. “Die kunnen nu gaan dikken. Maar de zetting is afgelopen. Dus de hommelkasten zijn dicht gegaan.”

In een jonge cherrytomatenteelt, van een half september planting, is de oogst net begonnen. De teelt loopt goed. “Het groeit hard. Dus zijn we extra blad aan het snoeien. Rekening houdend met de korter wordende dagen zijn we ook trossen op 12 vruchtjes gaan snoeien in plaats van op 14 tomaatjes.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Biemans

teeltbegeleider komkommer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin