Doorgaan naar artikel

Hamsteren door publiek leidt tot run op voorraden bonen

De grote vraag naar conservengroente zorgt ervoor dat voorraden bonen nu versneld worden aangesproken.

Bij handelaar en collecteur Termont & Thomaes in Biervliet is extra capaciteit gezet op bonenlevering aan conservenfabrikanten. “We zien een run op de bonen. We zijn op hoge snelheid aan het schonen om uit leveren aan conservenfabrikanten”, laat het bedrijf weten; het heeft telers onder contract voor bruine bonen, kapucijners en rode bonen.

Het bedrijf heeft een eigen voorraad bonen; bij de conservenfabrikanten staat voorraad gereed product. Beide worden nu sneller aangesproken, door een veranderde vraag van consumenten.

Veel meer afzet bonen, conservengroente

Afgelopen week is door klanten in de winkels namelijk fors meer conservengroente gekocht.

Fabrikant Oerlemans sprak in het Financieele Dagblad over 30% meer productverkoop.

Bij HAK viel de hamsterwoede samen met weekacties. De voorraden worden daardoor nog steviger aangesproken. Dat leidt tot extra capaciteit bij heel gewone voorraden. Die is niet zo groot als gehoopt, nadat afgelopen najaar veel product op het land bleef.

Of dat dit jaar tot meer teeltcontracten leidt voor bonentelers, kan Termont & Thomaes niet zeggen. “Mischien leidt dat tot iets meer teelt, maar de markt voor peulvruchten was al booming, alleen was de oogstopbrengst in 2019 niet groot. Het is een voordeel nu dat het slecht weer is geweest met een verlaat seizoen. Dan komt bonenteelt sneller in het vizier.”

Vanuit het buitenland zijn overigens beperkt bonen beschikbaar.

Voorraadpositie

Ook elders bij commissionairs lijkt het gevoel te bestaan dat meer contracten uitgegeven zullen worden. Of dat tot contractverbeteringen leidt, is niet te zeggen.

Peter Rijnhout, secretaris van Vigef, de Vereniging voor Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende Industrie, wijst op de algehele voorraadpositie in de keten. Zich baserend op contacten met fabrikanten meldt hij dat de voorraad voldoende is. De fabrikanten hebben na lastige teeltjaren in 2016 en 2018 een redelijke oogst gehad in 2019. Veel van die voorraad ligt vast voor afnemers. Dat betekent dat bijkopen op de vrije markt wel lastiger is.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin