Doorgaan naar artikel

‘Heet, droog, moesson, toch redelijk veel zessen’

Sander de Visser in Gapinge (Z.) oogstte op woensdag 28 oktober zijn laatste bloemkool van het ras Clarina, na twee weken waarin er amper wat te doen was.

Dat was later dan normaal, als gevolg van uitstel van de bloemaanleg na heet weer. Clarina is voor De Visser het belangrijkste ras in de zomer, met de oogst vanaf half juli tot medio half september. “We hebben wat percelen met knolvoet, daarnaast is het ook een betrouwbaar ras. Het gewas blijft makkelijk aan de kleine kant als het droog en moeilijk is, maar je snijdt er altijd wel nette kool uit.”

Vertraging afrijping

Warm weer zorgde ook voor vertraging van de koolaanleg in de herfstrassen. De Visser wijst daarnaast op zijn aanpak om veel herfstrassen te planten op eenjarig grasland dat in de zomer wordt gefreesd. “Door de droogte verliep de aanslag en weggroei van deze planten deze keer niet altijd even vlot. Daarna volgden enkele weken met groeizaam weer, maar in september was het ook weer warm en droog. Vervolgens begon de moesson. Al die factoren bij elkaar hebben wellicht extra bijgedragen aan een vertraging van de afrijping. Beregenen kan niet door de afwezigheid van goed water.”

Grillig oogstverloop

Naast Clarina sneed de Visser eind oktober ook nog Solida. ”We hebben dit ras ook al een aantal jaren, want het is het snelste voor deze periode. Het gewas wil, net als Clarina, nog weleens aan de krappe kant blijven, maar dat viel deze keer mee doordat er in augustus nog behoorlijk veel kon bijgroeien. Alles overziend vind ik dat er weinig plantingen te krap gebleven zijn, waardoor de kool kon uitgroeien met redelijke aantallen ‘zessen’. Alleen bleef er door het grillige oogstverloop weinig over van de planning.”

Laatste oogst

Het huidige ras is 5818 van Seminis. “Die hebben we ook al een aantal jaren voor de vroege herfst, en is ook betrouwbaar.” De komende weken volgt nog een hele rits rassen, met Diwan als laatste voor de oogst tot rond Kerstmis. “Op papier dan, want het afgelopen voorjaar sneden we eind januari/begin februari de laatste herfstbloemkool. Drie weken later zaten we weer in de eerste winterbloemkool.”

Verschillende plantdata

Het planten van de winterbloemkool voor 2021 verliep dit jaar wat anders dan anders. Normaal gaan alle planten begin augustus in dezelfde week de grond in, deze keer is een deel rond 3 augustus geplant, en een deel rond 14 augustus. Die splitsing was vanwege de hitte begin augustus, waardoor de vrees ontstond dat het niet zou lukken alle planten aan de groei te houden. “Gangbaar is dat we de planten altijd even met leidingwater aangieten. Dat doen we eigenlijk de hele zomer door wel.” De vroegst oogstbare rassen werden als eerste geplant, daarna volgden de rassen voor de tweede helft van april. “Die twee weken verschil zie je nu wel.”

Bloemkool stieken

Het werken met de dit voorjaar aangeschafte naaimachine voor het dicht leggen van de bloemkool gaat steeds beter. ‘We zijn er erg blij mee, vooral nu. Er staat altijd wel ergens kool open, je hoeft niet direct 4 of 5 man op te trommelen om de kool te stieken, of de keus te maken tussen stieken of oogsten.”

Auteur Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Sander de Visser

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin