Teboza en Martens Asperges hebben een koopovereenkomst voor een Sparter-oogstrobot getekend.
In totaal gaan in aspergeseizoen 2021 zes Sparters van Cerescon het veld in. Van drie daarvan zijn de koopovereenkomsten inmiddels afgesloten: Teboza en Martens Asperges in Nederland en een aspergeteler in Noord-Duitsland. Met de verkoop van deze Sparters is de start van de robotisering in de arbeidsintensieve aspergeteelt definitief gemaakt.
Waarom een oogstrobot aanschaffen?
Ron Martens van Martens Asperges zegt dat de koop van de Sparter-oogstrobot een bedrijfseconomische beslissing is. “We maken ons klaar voor de toekomst nu oogstpersoneel steeds moeilijker te krijgen is. Bovendien kan de kwaliteit omhoog, dat maakt het voor ons dubbel interessant.”
Rik Kursten en Will Teeuwen van Teboza: “Als UserGroup lid zijn wij jarenlang nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Sparter. Wij zien robotisering in de aspergeoogst als een uitgelezen kans om op een verantwoorde en duurzame wijze asperges te kunnen blijven telen in Nederland.”
Thérèse van Vinken, CMO/CFO van Cerescon, is verheugd dat de markt vertrouwen heeft in de oogstrobot. “Het is geweldig dat zowel Teboza als Martens Asperges, beiden behorend tot de grootste aspergetelers van Nederland, als eersten de kans hebben gegrepen om in de aspergesector voorop te lopen met deze innovatie”, zegt Van Vinken.
Robotproductie opvoeren
In de komende jaren wil Cerescon de productie van de Sparter geleidelijk opschalen om zo in vijf jaar tijd 150 machines per jaar te gaan produceren. Voor de productie zijn samenwerkingen aangegaan met grote partijen uit de Brainport-maakindustrie. Voor de service gaat Cerescon met gerenommeerde partijen in zee. Recentelijk is Denick Murraij aangetrokken als CEO; zijn specialisme ligt mede op het vlak van productie- en serviceopzet.
Bekijk de video: Cerescon demonstreert eindversie oogstrobot Sparter
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt