De politieke partij Lokaal Brabant vraagt de provincie een oplossing te zoeken voor de biomassaketel van aspergekweker Erik Verhoeven uit Cromvoirt.
De politieke partij vraagt de provinciebestuurders opnieuw te kijken naar de beperkte uitstoot van de biomassaketel die maximaal 50 kilogram stikstof per hectare bedraagt. De teler mag de ketel al langere tijd niet gebruiken, ook onder de oude wetgeving (PAS). Met de biomassaketel vervroegt hij zijn teelt wat belangrijk is voor zijn bedrijfsvoering. Volgens de partij mogen veehouders in het gebied op een hectare jaarlijks 300 kilogram stikstof bemesten. Dat is niet in verhouding met elkaar, stelt de partij in schriftelijke vragen.
Een ton per jaar aan kosten
Lokaal Brabant vraagt de provincie te zoeken naar een oplossing. De afgelopen 2 jaar heeft de teler niet kunnen stoken om zijn teelt te vervroegen. Dat kost hem een ton per jaar, stelde hij eerder in Groenten&Fruit. Voor dit seizoen is de hoop gevestigd op de provincie. Volgens Lokaal Brabant zet de biologische teler maximaal groenbemesters in, zoals klaver om ermee stikstof vast te leggen in de bodem. Dat moet meegenomen worden in de afweging, stelt de partij.
Biologisch bedrijf in omschakeling
Het aspergebedrijf van Erik Verhoeven is een biologisch bedrijf in omschakeling. Op de website van het bedrijf staat dat in 2021 Verhoeven Asperges officieel Skal-gecertificeerd is.
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt