Doorgaan naar artikel

‘Vorige week begonnen met testen autonome trekker’

Martijn Slabbekoorn is de eerste precisiefruitteler die een autonoom rijdende trekker test die een autonome spuit door de boomgaard trekt.

Het gaat om het IQuus autonoom pakket van GPX Solutions gemonteerd op de Fendt Vario van Slabbekoorn. De fruitteler uit Kapelle-Biezelinge en deelnemer aan het NPPL-project is vorige week met dit systeem beginnen te testen. Nu is het nog een kwestie van alle percelen instellen, zodat het pakket de rijlijn onthoudt om een volgende keer autonoom te kunnen rijden. Het mooie van het pakket is dat je zelf vervolgens zaken als rijsnelheid, toerental van aftakas en andere relevante zaken kunt instellen. Later in juli verwacht Slabbekoorn voor het eerst ook echt de percelen autonoom te gaan spuiten.

Aan en uit én doseren

De spuit werkte al autonoom. Wel is sinds een aantal weken de PWM-techniek op zijn enkelrijige HSS-spuit operationeel. PWM staat voor Pulse Width Modulation en houdt in dat met speciaal daarvoor gemonteerde IDK-spuitdoppen de spuitvloeistofafgifte op basis van sensoren afgestemd wordt. De zes sensoren meten het bladvolume. In de spuitdop is het niet een kwestie van aan of uit maar de vloeistofafgifte kan door pulsaties ook gedoseerd worden. Het werkt naar tevredenheid.

Polen naar huis, zelf drierijig spuiten

In de praktijk heeft Slabbekoorn op zijn bedrijf nog veel bespuitingen met zijn drierijenspuit gespoten. Enkele Poolse medewerkers, die normaal gesproken met de enkelerijspuit zouden spuiten, vertrokken door corona eerder naar huis. En als je alles zelf moet spuiten, dan werkt de drierijenspuit gewoon het snelst. In de toekomst voorziet Slabbekoorn dat door autonoom spuiten en met eventueel een tweede enkelerijspuit met PWM-techniek dit organisatorisch veel gemakkelijker wordt. Meerdere enkele-rij spuiten autonoom en met PWM laten rijden, lijkt gemakkelijker dan dit met een meerrijenspuit te doen.

Handdunning minder werk dan anders

Het is in de boomgaard de tijd van de handdunning, maar dat is veel minder werk dan in de meeste andere jaren. De bloei bij de appels was al wisselend. De boomspecifieke bespuiting met Globaryll op alleen de goedbloeiende bomen op het perceel Junami op basis van dronebeelden is goed uitgepakt. Bij Elstar is er niet boomspecifiek gespoten maar bewust wat laat met dunmiddel Globaryll op het eenjarig hout gespoten. Nu is er een dunronde om de vruchtclusters op de eindknoppen met soms wel vijf appeltjes uit te dunnen.

Kwaliteitsronde na vorstschade

Op de perenpercelen hangt het ook niet helemaal vol. Op een perceel Conference waarop iets vorstschade was, moet er nu wel een dunronde gedaan worden om kwalitatieve minder vruchten zoals te kleine eraf te dunnen. Op de percelen Conference waar of beregend kon worden of geen vorstschade was, hangen er veel minder vruchten van mindere kwaliteit. Die worden alleen nog nagedund als er op eind tijd over is.

Wat betreft gewasbescherming is het rustig. De perenbladvlo kwam iets opzetten maar de regen kwam mooi op tijd om problemen met de honingdauw op enkele eerste vruchten op te lossen. Daarna kunnen de oorwormen het als natuurlijke vijand mooi aan. Met feromoonverwarring en een enkele bespuiting wordt de fruitmot ook geen probleem maar de druk van de fruitmot is nooit zo hoog geweest. Schurft en meeldauw is met de gebruikelijke wekelijkse bespuitingen ook goed onder controle.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Martijn Slabbekoorn

is hardfruitteler in Kapelle-Biezelinge

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin