Doorgaan naar artikel

‘Ventilatoren geïnstalleerd voor koude droge lucht’

Bij Dave van der Ploeg in Nootdorp is er op 30 december Proloog geplant, met als zaaidatum 30 november.

Rondom kerst werd bij Dave van der Ploeg even rustig aan gedaan, voordat hij weer begon met planten van komkommers. “Nadat we aan het eind van de schoonmaak alles weer opgebouwd hadden voor de nieuwe teelt, hebben we rustig aan de kerst doorgebracht, om daarna te gaan planten.”

De rustige periode is ook benut om Airmix ventilatoren op te hangen. “We hebben zelf de installatie en bekabeling gedaan. Met die Airmix ventilatoren kunnen we koude droge lucht, vanuit de nok, door het schermdoek heen in de kas uitblazen. Daarmee valt beter te koelen, en zo hopen we het vaste folie er tot eind februari in te kunnen laten liggen.”

Voorheen moest het folie er met goede weersomstandigheden eind januari vaak al weer uit. “Het oplopende vocht onder het folie werd dan een probleem. Wel probeerden we het vaste scherm er liefst altijd in te houden totdat de ranken er goed uitkwamen.”

Schermdoek open

Het beweegbare schermdoek gaat open bij een ingesteld verschil tussen de temperatuur boven en onder het scherm. Op donkere dagen kan het de hele dag dicht blijven. Op wat lichtere dagen mag het vanaf ongeveer 200 watt instraling open. “Tot nu toe was dat ongeveer van 11.00 uur tot maximaal 15.00 uur.”

Temperatuur-instellingen

Overdag staat de temperatuur op 20,8 graden ingesteld. Na een klein voornachtje van 19,8 graden gaat de nachttemperatuur weer naar 20 graden vlak. Pas als er eenmaal weer bloei komt, zullen de temperaturen geleidelijk verder uit elkaar getrokken gaan worden.

Zuivere CO2

Er mag nu 450 ppm CO2 gedoseerd worden, waar 50 ppm bij mag komen via een lichtverhoging tussen 50 en 150 watt instraling. De CO2-ventilatoren slaan pas aan als er even een zonnetje op de kas staat. Zolang er nog niet echt geventileerd wordt via de luchtramen, wordt zuivere CO2 toegepast. Pas daarna wordt ook weer wkk-CO2 benut.

Elke dag interen

De substraatmatten zijn volgedruppeld met 4 EC. Bij het uitdraineren zijn de matten eerst opengeprikt met één gaatje. Een paar dagen later is de mat helemaal opengesneden aan de kopse kant. Bij de watergift zijn de eerste paar dagen na het poten twee beurtjes per dag gedruppeld. Daarna is er geen water meer gegeven. “We hadden geen licht, en je wilt elke dag een procentje interen.” Er wordt op basis van het watergehalte besloten om wel of geen beurtje te geven.

Biologisch starten

De plaag- en ziektebeheersing gaat direct biologisch van start. “We hebben nog geen plagen gezien en van schimmelziektes heb je bij Proloog nooit veel last. Preventief worden er eind week 2 al wel bij 1 op de 3 planten cucumeris zakjes opgehangen. Omdat we altijd stevig uitzetten tegen trips en spint, blijft de wittevlieg-druk altijd laag. Daar hebben we weinig last van.” Ophangen van bijvoorbeeld lange stroken vanglint is daarom niet nodig.

Vier stammers

Er zullen vier stamvruchten aangehouden worden. De ervaring leert dat dit goed past bij de gekozen plantdatum van eind december. Het gewaswerk bestaat in week 2 uit indraaien en pluizen. “Dat blijven we doen tot de plant aan de draad is. Dan is het de ranken over de draad leggen en hopen we begin februari weer te gaan oogsten.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Dave van der Ploeg

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin