“De vraag naar rabarber was nul komma nul toen het gewas toe was aan de oogst”, reageert Niek Gielens in Venray-Heide op 24 juni.
“En dat in het eerste jaar dat ik helemaal zelf mijn afzet regel.” Het begin van de oogst in mei viel midden in de coronacrisis. “Onze afzet is grotendeels gericht op Duitsland en daar was de vraag dus helemaal weggevallen. Via, via ben ik aan een afnemer in België gekomen, die heeft alles afgenomen voor industriële verwerking. Daarnaast heb ik nog een andere afnemer gevonden voor de verse markt. Het komt erop neer dat ik bij collega’s zelfs rabarber heb moeten bijkopen om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat had ik totaal niet verwacht, maar ik wil natuurlijk geen ‘nee’ verkopen, zeker niet bij een nieuwe afnemer.” Uiteindelijk verliep het seizoen dus naar tevredenheid. De productie lag op een gemiddeld niveau van 70 ton per ha, de prijs omschrijft Gielens als redelijk, en einde week 24 was de laatste oogst.
Er zijn hier in de afgelopen periode een paar goede buien gevallen
Nieuwe planting
In week 25 was Gielens druk met het maken van planten voor een nieuwe planting. Die ging in het weekend van 20 juni de grond in en werd op 23 juni voor het eerste beregend. “Voor deze is dat nodig om ze aan de groei te krijgen.” Bij de geoogste velden was beregenen tot nog toe niet nodig. “Er zijn hier in de afgelopen periode een paar goede buien gevallen en als het volgens de voorspellingen dit weekend weer gaat regenen, dan hoeven we daar voorlopig met de haspel nog niet naar toe. Valt er toch te weinig, dan krijgen ze volgende week alsnog water.”
Verhageld perceel
Het perceel dat vorig jaar verhagelde is inmiddels goed hersteld. “Ze ontwikkelen zich dusdanig dat we die kunnen gaan gebruiken voor de vervroegde teelten in het najaar en begin volgend jaar. Wat dat betreft zitten we dus weer mooi op schema.”
Auteur: Stan Verstegen