Boerenorganisaties en afzetcoöperaties in Almería hebben moeite de overheid te doordringen van de ernst van de tuinbouwcrisis.
Na tuinbouwprotesten eind november is nog weinig gebeurd met toezeggingen die zijn gedaan, constateren de Spaanse landbouworganisaties Asaja, COA en UPA en afzetorganisaties Coexphal en Ecohal.
De organisaties willen steun bij de oprichting van een marketingplatform en willen een vuist maken naar het illegaal omlabelen van Marokkaans naar Spaans product.
‘Marokko overschrijdt quota, overheid handhaaft niet’
De telers zien al jaren dat Marokko in belang toeneemt op de EU-markt. Ondanks de prijsdruk op de markt overschrijdt Marokko de importquota, zonder dat daarop wordt gehandhaaft, stellen de partijen.
Ook crisisbeheer staat hoog op de agenda.
Politieke steun
Het lukt de organisaties moeilijk om de boodschap over te brengen aan de landelijke landbouwcommissie van het parlement. De tuinbouwpartijen willen na het laatste overleg via provinciale politieke partijen de discussie op de landelijke agenda te krijgen. Het was de eerste keer dat de boeren- en afzetorganisaties samen optrokken in een manifestatie eind vorig jaar in Almería.
Bij de protesten in november in Almería was het seizoen nog maar net begonnen met extreem lage prijzen. Nu, in januari, is de prijsvorming nog niet echt verbeterd, laat Coexphal desgevraagd weten.
Paprika levert prijzen op van € 0,60 per kilo, terwijl dit het moment van het jaar is dat telers de beste uitgangspositie hebben op de EU-markt.
Warme winter en krimp
De Spaanse tomatenteelt krimpt ten faveure van de paprikateelt. Ondanks de krimp van circa 800 hectare bij tomaten is de prijsvorming niet goed. Het warme winterweer zorgt voor hoge volumes. Mogelijk dat een verlaging van de temperatuur komende week voor een lagere productie kan zorgen en hogere prijzen.
Klik hier voor Spaanse prijzen voor tomaat, paprika en aubergine.