In Nederland en België nemen de zorgen toe of voldoende plukkers uit Oost-Europa veilig kunnen werken tijdens de komende fruitpluk.
De Duitse deelstaat Beieren en drie Zuid-Limburgse fruitgemeentes verplichten coronatests voor arbeidsmigranten uit Oost-Europese landen, waar het aantal coronagevallen hard is opgelopen. Voor een aantal van deze landen geldt nu code oranje, bij de Belgische overheid zelfs code rood.
Tijdens de pluk moeten fruitbedrijven juist grote groepen nieuwe arbeiders laten overkomen uit deze landen. Er zijn zorgen dat nieuwe clusters met uitbraken zo ontstaan op Nederlandse en Belgische teeltbedrijven.
Plukkers van veiligheid overtuigen
Tegelijk neemt de zorg toe dat mensen uit angst thuis blijven en de Nederlandse oogst niet op tijd geplukt wordt. De termijnmarkt voor peren liep daardoor deze week stevig op. Volgens René Simons, namens de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO belast met het dossier arbeid, is het zaak deze mensen te overtuigen van de veiligheid van werken op de Nederlandse bedrijven. Voor Polen geldt op 28 juli overigens nog code geel.
NFO informeert bedrijven hoe dat te doen. Bijvoorbeeld door met de gemeente te overleggen over tijdelijke extra woonruimte. “De gemeentes lijken daar welwillend mee om te gaan, ook als dat woonruimte buiten het bouwblok is, maar meld het wel op tijd bij de omgevingsdiensten.”
Simons heeft zitting in de LTO Taskforce Arbeid die in de eerste maanden van de coronacrisis vaak bij elkaar kwam, maar nu nog inactief is. Via die taskforce werd snel geschakeld met ministerie en vakbonden voor een protocol. “Die taskforce kan snel weer ingeschakeld worden.”
NFO wijst op protocol
NFO wijst telers ook op het protocol dat aan het begin van de coronacrisis is opgesteld. Bedrijven moeten terughoudend blijven met het toelaten van bezoekers. De 1,5 meter maatregelen moet nageleefd worden. Simons: “Ik werk zelf met jong personeel, dan moet je daar steeds bovenop zitten. Als er een nieuwe groep mensen is, houd je ze even apart. Ik weet dat veel bedrijven fietsen huren voor het personeel. Onze percelen liggen op een kwartier rijden, dus in de busjes draagt het personeel mondkapjes.”
Verplichte test biedt schijnzekerheid
Een verplichte coronatest ziet Simons nog niet direct zitten voor Nederland. “Het leidt tot schijnzekerheid. Als iemand met een busje uit Polen komt, kan hij het zo onder de leden hebben bij aankomst, maar dat komt niet uit de test. Bij twijfel of klachten moeten plukkers natuurlijk wel snel getest worden.”
Belgische veilingen scherpten deze week ook de maatregelen aan voor telers, klanten en personeel. In België is het aantal besmettingen harder opgelopen dan in Nederland.
Seizoensarbeiders fruitpluk moeten bewijzen dat ze gezond zijn https://t.co/PfjYpsm0bF #tvlnieuws pic.twitter.com/wqm1W7XQzl
— TV Limburg BE (@TVLbe) July 24, 2020