Doorgaan naar artikel

‘Met drone bloei per boom in beeld’

Ook in het Zeeuwse Kapelle-Biezelinge is het bij fruitteler Martijn Slabbekoorn al een tijdje droog.

Door de droogte wordt er al vanaf de bloei door Martijn Slabbekoorn gefertigeerd. Niet direct omdat de boom het al zo droog had, maar vooral om te zorgen dat de meststoffen bij de wortels komen. De wintersnoei is al een tijdje achter de rug en nu is hij bezig met voorjaarsklusjes als bomen aanbinden.

Behalve wat bomen inboeten wordt er dit voorjaar niet geplant. Wel is het spuitseizoen volop gaande met de gebruikelijke bespuitingen tegen schimmels, bladluizen en andere insecten. “Nu het na lange tijd weer is gaan regenen, zal de belangrijkste schurftinfectie van het jaar wel gaande zijn”, verwacht Slabbekoorn op woensdag na Koningsdag. “Daar moet je preventief bovenop zitten en als het nodig is grijpen we ook met een curatief middel terug.”

Tegenvallende bloei

De peren hebben redelijk tot goed gebloeid, maar bij de appels viel het net als bij andere telers toch wel wat tegen. Op basis van de dronebeelden van de bloeiende perenpercelen heeft hij op basis van een taakkaart alleen de slecht bloeiende perenbomen een tweede zettingsbevorderende bespuiting met GA4/7 gegeven. “Met wat meer appelbomen in meer of mindere mate in een beurtjaar, zetten we het boomspecifiek dunnen wel door. Want ook bij wat minder bloei zitten er altijd bomen tussen die wel goed bloeien en dus goed gedund moeten worden.”

Dronevlucht bij appel

Bij meerdere percelen is er ook bij appel met een drone gevlogen om een goed beeld te krijgen van de bloei per boom. “Vanuit deze dronebeelden worden nu taakkaarten gemaakt om boomspecifiek twee tot drie weken na de bloei met BA of Brevis chemisch te dunnen.” Het is voor de deelnemer aan het NPPL-project voor het eerst dat hij dat op basis van GPS en dronebeelden echt elke boom een eigen dunbehandeling gaat geven.

Bladvolume meten

Wat betreft spuittechniek rijdt hij voor het derde jaar met een HSS-spuit die op GPS en taakkaart rijdt. Binnenkort verwacht hij ook als eerste fruitteler te starten met een nieuwe toepassing op basis van sensoren die het bladvolume meten. “De vloeistofafgifte wordt door de PWM-techniek (Pulse Width Modulation) in de dophouder aangepast. Het nieuwe daarvan is vooral dat het niet alleen een kwestie van alleen aan of uit is, maar de spuitdop ook gedeeltelijk dicht kan. Zo kan de dosering gevarieerd worden zelfs per deel van de boom.”

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Afbeelding
Martijn Slabbekoorn

is hardfruitteler in Kapelle-Biezelinge

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin