Doorgaan naar artikel

‘Aardbeien nog niet veel kou gevangen’

Bij Jack Hereijgers in Zundert werden de Elsanta-doorteelten tussen 5 en 10 januari koud gelegd. Voor de doorteelt met Limalexia ging de kachel al met Kerstmis uit.

Hereijgers koos voor deze aanpak met Limalexia om de bloemknop niet te ver te laten doorgroeien, en zo een te grote piekbelasting in het voorjaar te voorkomen. Door het relatief warme weer in de voorbije weken bleef de gewasontwikkeling echter nog wat doorgaan. “Dat is te merken, want de bloemknop zit nu op 9 millimeter. Dat hadden we liever niet willen hebben.”

Eerder koud gegaan

Voor Elsanta geldt min of meer hetzelfde. “Het vangt allemaal wel wat koude, maar nog niet veel, ondanks dat we ook met Elsanta zo’n tien dagen eerder koud zijn gegaan dan in andere jaren. Ik reken erop dat dit de komende weken wel gecompenseerd wordt, we hebben nog even te gaan.”

Apart blok Limalexia

De productie in de najaarsoogst met Limalexia kon mee met die van Elsanta, met wat grovere vruchten. Het punt is wel dat Limalexia in een apart blok wordt geveild. Dat is wat nadelig, omdat het volume in dat blok beperkt is. Bovendien had het ras last van paarse vruchten, juist in een donkere periode tijdens de piek in de productie. “Het is een ras dat toch wel veel licht vraagt. In Elsanta was die paarsverkleuring duidelijk minder.”

Sonata in bloei

In de Led-kas staat sinds 14 december het ras Sonata op de goten, van verse planten die vanaf 20 augustus zijn verduisterd. Vervolgens zijn ze begin november ingepakt voor een verblijf van 6 weken in de koelcel. “De bloemen beginnen nu te bloeien, er staan al bijen en hommels in de kas.”


Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin