De wereld voor en na corona, dat zou wel eens een wereld van verschil kunnen zijn. Of niet?
De coronacrisis zou een bruusk omslagpunt kunnen vormen in hoe wij onze samenleving organiseren. Die gedachte vat post bij menigeen, van teler tot filosoof, van politicus tot de buurman van twee deuren verder.
Stoppen met …
Vegetariër Jort Kelder nam twee weken in de coronacrisis vast een voorschot door bij Jinek voor te stellen nu eindelijk eens écht serieus te kijken naar hoe wij met dieren omgaan, niet alleen op Chinese markten maar ook in onze bio-industrie. In allerlei commentaren wordt een lans gebroken voor het voortzetten (structureel en financieel) van de huidige solidariteit met de vaak laagbetaalde werkers in de zo geroemde essentiële beroepen: zorg, schoonmaak, voedselvoorziening.
Nu er ineens weer allerlei slagbomen dichtgaan aan de grens en we niet of nauwelijks nog vliegen, zou er een herwaardering plaatsvinden van lokaal. En tegelijkertijd nu wij zijn teruggeworpen op onze individuele zelf – denk aan al die eenpersoonshuishoudens – zouden we ons al te pijnlijk bewust worden van de onwenselijke uitwassen van het individualisme en het neoliberale marktdenken dat daar de laatste decennia hand in hand mee is gegaan.
Natuurlijk werpt ons dit terug op een toestand die we al in geen 75 jaar hebben meegemaakt
Ver-van-mijnbedshow
Eerlijk gezegd geloof ik er niet zo in, dat dat nu als bij toverslag gaat lukken. Natuurlijk werpt ons dit terug op een toestand die we al in geen 75 jaar hebben meegemaakt. Maar als we ondertussen niet een tweede of een derde uitbraak te verduren hebben gekregen, zal de afstand van de tijd volgend jaar van dat coronavirus alweer een ver-van-mijnbedshow van hebben gemaakt, net zoals de afstand in kilometers alle ellende in landen als Syrië, Venezuela, Mali en Noord-Korea relativeert.
Weer lekker ouderwets steggelen
Na een overdosis aan ruimhartigheid en maatschappelijk medegevoel zal er vast en zeker een heropleving van ouderwets gesteggel plaatsvinden over wie er nu wel of niet meer of minder recht heeft op compensatie en schadevergoeding, binnen Europa en binnen Nederland. En met eeen beetje mazzel worden we weer allemaal vrolijk afgeleid door een overdaad aan uitgestelde sportevenementen en ander vertier dat we zo lang hebben moeten missen. Om nog maar te zwijgen van de Tweede-Kamerverkiezingen.
Zorgt u voor elkaar, dan zorgen wij voor de Groenten en Fruit, aldus de deze week gelanceerde campagne van de sector. Dat laatste blijft hoe dan ook bij het oude, vóór en ná corona.