Doorgaan naar artikel

We moeten anders leren kijken naar de invloed van verse producten op onze gezondheid.

Kiemgroenteteler Rob Baan sprak vanmiddag in de Ridderzaal in Den Haag op een bijzondere editie van de Amerikaanse Ted-conferentie. Baan sprak er als een van de meest innovatieve ondernemers uit de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Hieronder de kern van zijn ‘Ted Talk’.

“Mijn vader is een gepensioneerde politieman die gewerkt heeft bij bijzondere wetten. Het handhaven van natuur, jacht etc. was zijn passie. Als klein kind heb ik veel tijd met hem in de Kennemerduinen doorgebracht. Mijn kennis van eetbare planten en de natuur komt daar vandaan.

Na mijn studie Hogere Landbouwschool heb ik ruim 20 jaar in de zaadindustrie gewerkt bij een Life Science Company. Dat bedrijf besloot te gaan specialiseren in functional food. Als vertegenwoordiger van Japan mocht ik meepraten met medici en voedingsdeskundigen over het voeden van de levende menselijke cel. De conclusie was al heel snel dat planten en plantenstoffen het belangrijkste gezondheidsinstrument zijn. De levensmiddelentechnologen stelden toen voor om pillen te gaan maken. Mijn stelling was om bij groenten te blijven met verbeterde inhoudstoffen. Dit was eind jaren 90.

Toen ik in 2002 voor mezelf begon, kon ik gezonde groenten niet loslaten. Maar de Europese regelgeving en wat overijverige ambtenaren nekten mij. Het dieptepunt was dat ik een bekeuring kreeg omdat op mijn site een verwijzing stond naar een wetenschappelijke site waarin broccoli beschermend wordt genoemd tegen kanker.

Ik ben toen nog meer gaan lezen en studeren en weet er inmiddels behoorlijk wat vanaf.

Mijn grootse eyeopener is het verhaal van de Jager Verzamelaar. De mens bestaat ongeveer 170.000 jaar. De jager verzamelaar, ik noem hem Jan Kees, heeft dezelfde genen als onze huidige Jan Kees. Wij moeten om gezond te blijven hetzelfde eten als de”oer Jan Kees”. Dat is een menu dat bestaat uit planten, planten, planten en soms iets wat rent, vliegt of zwemt dat langzamer is dan Jan Kees. Stel jezelf voor in je blote kont in de Kennemerduinen. Wat kan je eten? Dat is dus je voedsel.

De oude Jan Kees heeft, dezelfde genen dus kan net zo oud worden als de huidige. Zeg 75 jaar. Maar volgens de statistieken werd een Engelsman rond 1900 45 jaar en nu dus 76 jaar. Dus gaat het toch goed met onze gezondheid?

Fout!!! Met statistieken kan je van alles doen. Met name jezelf in de maling nemen. Als je met gemiddelde leeftijden gaat werken moet je kindersterfte meenemen. Maar dat zegt dan niets over hoe oud je kan worden. Tot 1900 was kindersterfte heel gewoon, maar als je die nu uit de statistieken haalt, dan blijkt dat in 1881 de man gemiddeld 75 werd. Hij ging werkend dood. Geen pensioen en in het ouderenhuis werd gewoon gewerkt. Tot je gezond doodging.

In 2000 zijn de hoofd doodsoorzaken: kanker, hart- en vaatziekten en de gevolgen van suikerziekten. In 1880 waren deze ziekten van minimaal risico. Infecties en een ongeluk waren veel grotere risico’s. En dat met dezelfde genen.

Hoe komt het nu dat we zo van ons padje zijn afgedwaald. Simpel, we weten niet meer wat ons voedsel is. Het reclamebudget voor een marsreep is groter dan het budget van de hele Europese groenten en fruit campagne. Daarmee lukt het om consumenten op het verkeerde pad te zetten. Dit gebeurde al rond 1880. De enorme import van o.a. suikers heeft de gezondheid een deuk opgeleverd waaruit we met veel medicijnen en ingrepen langzaam opkrabbelen. Echter, nu gaan we ziek dood. in plaats van gezond. Healthy Aging wordt het nieuwe verhaal.

We zullen wel moeten want de gezondheidszorg loopt uit de hand. Op zijn Cruyffiaans, “as zullie vinden dat je veel kosten heb aan sieke mensen, dat moet je sorgen dat hullie niet siek worden”. (en niet kijken naar manieren van kostenverlaging van een “zieke”).

Er komt een Tsunami van ziekten op ons af. Dit vraagt een deltaplan van geïntegreerde bestrijding. We moeten het onderzoek naar gezonde planten koppelen aan medisch onderzoek. Die koppeling is er niet. Een voedingsdeskundige is een toxicoloog. Die kijkt naar waarmee je risico’s loopt en niet naar waar je gezond van wordt. Er is wel een vak diervoeding, maar geen vak mensvoeding!

De grote universiteiten werken samen met de voedingsindustrie. Niet met de versindustrie. Wil ik bewijzen dat broccoli gezond is, dan moet ik volgens de regels, 10.000 mensen 10 jaar geen broccoli laten eten en die groep vergelijken met 10.000 mensen die 10 jaar wel broccoli gegeten hebben. Dit terwijl op beesten en in reageerbuizen dit allang bewezen is. Bedenk hier nu een oplossing voor en ga dat verwerken tot lesstof voor iedereen.

Voor de tuinbouw is dit cruciaal.  We hebben geleerd om eerst geweldig te produceren. Vervolgens hebben we via geïntegreerde teelt een verlaging van pesticiden bereikt. Met led en WKK en WKO zijn we nu bezig energieneutraal te produceren. De volgende logische stap is verhoogde gezondheidstoffen in planten te kweken. In Japan is men hier al iets verder mee.

Vers voedsel is meer dan economy. Het is gezondheid. Daarom kan je de productie en veiligheid niet bij één Ministerie leggen en gezondheidszorg en reparatie bij een ander Ministerie. Er moet een integratie komen tussen versvoedsel en gezondheid. Een nieuw ministerie dus.

En als je me helmaal ziek wil krijgen dan moet je op tv deze commercial laten zien. De commercial van Centrum. De bescherming van A tot Zink.”

Voor bewegend beeld klik hier.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin