Ondanks het na-effect van de brandnetelwants in de laatste weken van de teelt, pakte de totale aubergineproductie uiteindelijk toch goed uit.
Eind week 45 zijn bij Auberginekwekerij De Jong in Dinteloord (N.-Br.) de laatste aubergines van dit seizoen in de kas 2 (6 hectare) geoogst. In kas 1 (5,5 hectare) was dat een week eerder al het geval. Tom de Jong: “We hebben 7% meer productie gehaald dan in 2019. Dat komt deels door het grotere aantal stuks. Dit jaar hebben we tien vruchten per vierkante meter meer geoogst. En vorig jaar hadden we veel last van witte vlieg, waardoor we veel productie hebben verloren. Want het afscheiden van honingdauw door de witte vlieg zorgde voor plakkerige bladeren, die dan minder zonlicht kunnen opnemen voor hun fotosynthese. Ook zijn kleverige vruchten niet goed schoon te wassen en belanden dan in de afvalcontainer.”
Vruchtgewicht
Het vruchtgewicht is vanaf september iets opgelopen van 320 richting 330 gram. De toename van het gewicht kwam door de lagere oogstfrequentie van één keer per week, waardoor de aubergines een dag langer aan de plant hangen. Het gewas heeft zich tot het eind goed gehouden.
Touwdakje boven het pad
De Jong: “De brandnetelwantsen die van buiten kwamen, hebben we goed bestreden met Steward en later nog een keer met Closer. Toch oogsten we de laatste weken minder aubergines door de vruchtabortie als gevolg van het aanprikken van de bloemetjes door de wantsen.”
Trips
Begin oktober is er nog gespoten met Vertimec en Tracer tegen trips. “We hebben nog nooit zoveel trips gehad aan het einde van de teelt.” Half september was het gewas nog gaan groeien met ongeveer 8 centimeter per week, waardoor er voor het lange gewas boven ieder pad een dakje van touw is gespannen om de koppen op te laten rusten. “We wilden eigenlijk aan het einde van de teelt nog een keer spuiten, maar dat had met het touwdakje boven het pad geen zin omdat we de koppen van de plant niet goed meer konden raken.”
Teeltwisseling
In week 45 is het gewas in kas 1 versnippert en het blad een week later bij elkaar op de looftrekdoeken geveegd. Deze worden in week 47 eruit gedraaid door een loonwerker. In kas 2 gebeurt dat allemaal een week later. “Als het oude gewas uit de kas is, spuiten we het ontsmettings- en algenbestrijdingsmiddel Groenweg op het gronddoek tegen trips die in de grond gaat zitten. Een deel wordt al met het gewas afgevoerd.”
Loonwerker
Een loonwerker spuit ook het glas en de kasopstanden schoon. Tevens wordt de lege kas nog een keer gefogd met waterstofperoxide en perazijnzuur. De teler spuit zelf de teeltgoten af met water. De druppelslangen zijn doorgespoeld met waterstofperoxide. De stekers van de druppelaars zijn eraf gehaald en in een bad met salpeterzuur (tegen kalkaanslag) en waterstofperoxide gelegd.
Een week voor het planten worden nieuw loopfolie en steenwolmaten neergelegd. In week 51 tot en met 52 gaan de aubergineplanten van het ras Tracey op onderstam Kaiser erin.
Auteur: Harry Stijger