Doorgaan naar artikel

‘Zwakke trossen op moment van koppen’

Het tomatengewas is goed door de hittegolf gekomen, maar daarna was de energie een beetje uit de plant.

“Week 33 was de heetste week van de hittegolf met etmaaltemperaturen van ruim 25 graden in de kas”, zegt Wesley van Schie van tomatenbedrijf L.A. van Schie in Kwintsheul. “Het gewas is daar wel goed doorheen gekomen, omdat er veel zonlicht was. In de weken na de hittegolf, vooral week 36, was het donker weer en toen zagen we het gewas wat zwakker worden.”

De teler had juist voor deze hittegolf de kracht in het gewas weer teruggekregen, die door de korte hittegolf in week 25 verloren was gegaan. “De hittegolf in augustus was te lang warm, wat voor de zetting van de trossen niet goed was. Daarnaast zorgde heel veel Macrolophus voor missers.”

Herstel van zwakke trossen

In week 37 zijn de planten gekopt. “Op dat moment hadden we een gewas met zwakke (niet goed gezette) trossen. We vroegen ons af of dat naar het einde toe nog goed zou komen. Toen we na die donkere periode weer twee weken zonnig weer hadden, herstelden de trossen zich. We hebben er dus goede moed op dat het goed komt.”

Bij mooi zonnig weer zijn we een paar dagen eerder leeg geoogst

Bij de laatste tros, gemiddelde 34, is de nabloei eraf gehaald om een mooie uniforme tros te krijgen die er snel afkomt. “De laatste trossen doen er anders te lang over om volledig te zetten.” De productie loopt een paar ons per vierkante meter achter op vorig jaar.

Van Schie gaat nu met de teelt een week langer door dan vorig jaar. Dat betekent een tros meer. Afhankelijk van het weer wordt de teelt begin november beëindigd. “Bij mooi zonnig weer zijn we een paar dagen eerder leeg geoogst.”

Afnemende plantbelasting

Door het donkere weer en zwakkere trossen is de plantbelasting eind september lager dan vorig jaar. “De plantbelasting neemt af, omdat we na het koppen van de planten alleen maar aan het oogsten zijn.”

De kastemperatuur die de teler instelt, hangt af van de ontwikkeling van de laatste tros. “Als de tros zich goed ontwikkelt, gaan we de nachttemperatuur iets verhogen.” De temperatuur is in de voornacht van 19.00 tot 2.00 uur 16,5 graden en in de nanacht van 2.00 tot 10.00 uur 18 graden. Deze wordt afhankelijk van het weer naar maximaal 19 graden verhoogd.

Er blijven planten met oude Botrytis-plekken uitvallen

Met warme dagen zorgde de teler ervoor dat door een lagere EC de planten makkelijk voldoende water konden opnemen. Eind september wordt voedingswater met een EC van 3,2 gedruppeld.

Ziekten en plagen

Door de Macrolophus is de witte vlieg onder controle. “Tot begin september hadden we echt een overkill aan Macrolophus. Door het donkere weer zijn veel Macrolophussen weggevallen, maar waren nog wel prominent aanwezig. Daar zijn we heel blij mee, omdat ze witte vlieg in toom houden. Daarom proberen we dit niveau aan te houden. Als dat niet lukt, gaan we de Macrolophussen bijvoeren om ze zo lang mogelijk op peil te houden.”

Botrytis blijft zich helaas doorontwikkelen. “Er blijven planten met oude Botrytis-plekken uitvallen. Het zijn oude planten, die het niet meer redden naar het einde van het teeltseizoen. De plekken worden ingesmeerd met Scaniavital, maar dan zien we nog dat planten het alsnog begeven.” De tomatenteler hoopt dan ook op meer mooi weer, zodat er geen Botrytis meer bijkomt en er geen extra uitval is.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wesley van Schie

is teler van losse tomaten bij L.A. van Schie in Kwintsheul

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin