Bij Tomato Masters in Deinze is de middelgrove trostomaat Speedax op steenwol als eerste gaan bloeien.
Van deze teelt zijn eind week 12 de eerste trossen geoogst. Bij de middelgrove trostomaat Foundation op veensubstraat is dat een week later.
“Het weer van de afgelopen tijd was niet echt goed voor de extra stengels”, zegt Tom Vlaemynck. “De aangehouden dieven hadden betere stengels kunnen zijn, maar zijn door het donkere weer niet goed meegegroeid met de hoofdstengel.”
De start van de telt was met 2 stengels per plant. In week 7 zijn extra dieven aangehouden om naar 3,3 stengels per plant te gaan. In week 12 zijn nog weer dieven aangehouden om de eindafstand van 3,8 stengels per plant te bereiken.
Grovere vruchten
Vlaemynck: “De planten van Speedax staan goed in balans. De vruchten zijn grover en dat vinden we goed. De tros van de extra stengel is iets zwakker. Over dit ras, dat we dit seizoen voor het eerst op een grote oppervlakte telen, zijn we tot nu toe redelijk tevreden. Door het donkere weer heeft Foundation begin maart iets te zwak gestaan. Daarna is het gewas iets teruggekomen en staat nu goed. De plant was hard bezig om op z’n vruchten te werken. Daardoor zijn de vruchten iets te grof, maar dat vinden onze afnemers prima.”
Voor een betere inworteling in het veensubstraat denkt de teler erover om volgend seizoen bij Foundation de opkweek in een grotere kluit van 10×15 centimeter in plaats 10×10 centimeter te laten doen. Hierdoor is het oppervlak groter, waardoor de planten beter aansluiten op de enigszins bolstaande veenzakken.
Generatief sturen
Bij Speedax zorgt de tomatenteler voor een zo groot mogelijk verschil tussen dag- en nachttemperatuur. Dit om generatief te sturen op zoveel mogelijk trossen, bloemen en troskwaliteit.
Overdag staat de temperatuur standaard op 21 graden met een paar graden lichtverhoging. In voornacht van 18.00 tot 21.00 uur wordt 13 graden aangehouden. “Kort maar krachtig.” In de nacht van 21.00 tot 6.00 uur is het 15 graden met 2 graden lichtverhoging om de assimilaten te verwerken.
De biologische gewasbescherming loopt goed. De teler heeft de eerste nimfen van Macrolophus gezien. Het tomatengewas heeft geen last van schadelijke insecten.
Moeilijke belichte teelt
De belichte teelt van de paprikavormige trostomaat Redetto is in week 12 gekopt. “We gaan ‘fijne’ kop eruit halen, want de laatste tros staat nog niet in bloei. De bloemen moet nog openspringen”, aldus de tomatenteler.
“De laatste oogst verwachten we op 8 mei. Het was een moeilijke teelt, die vorige zomer is gestart. De planten zijn al oud en een deel heeft het niet gehaald. We hebben een paar procent uitval van zwakkere planten als gevolg van klimaatproblemen in de teelt. Achteraan de kopgevel was het klimaat namelijk te warm, waardoor de tomaten te klein bleven. Door water geven op het gemiddelde, bleven sommige steenwolmatten natter waardoor de wortels gaan rotten. Door uitval van planten krijg je ook weer ongelijkheid in de teelt. Na de teelt gaan we technische aanpassingen doen, zoals sommige buizen schilderen en isoleren en ventilatoren verhangen.”
Laatste teeltfase
De gewasbescherming is chemisch onder controle en gaat nu goed. Vlaemynck stopt vroeg met water geven om met interen van de matten de wortels zo gezond mogelijk te houden. Er is nog wel drain.
Na de laatste zetting gaat de temperatuur in de nacht omhoog om de vruchten te laten uitgroeien. In de voornacht van 19.30 tot 22.00 uur is de temperatuur nu 14 graden. Die temperatuur gaat naar 17 graden. De temperatuur in de nacht van 22.00 tot 8.30 uur is 18 graden en wordt wellicht een halve graad verhoogd. De dagtemperatuur is bij zonnig weer 24 graden en dat mag zo blijven. De tomaten worden belicht van 1.00 tot 19.00 uur.
Aanpak coronacrisis
Om het risico op besmetting met en verspreiding van het coronavirus onder het personeel zo klein mogelijk te houden, heeft het tomatenbedrijf extra maatregelen genomen. Vlaemynck: “Met de helft van de medewerkers beginnen we op verschillende tijdstippen met de werkzaamheden en nemen ook apart pauze. Bovendien houden we onderling wat afstand van elkaar. En de intern bedrijfskledij die we hebben, wassen we zelf en wordt elke dag gewisseld.”
Auteur: Harry Stijger