Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, is het van groot belang om veel te testen.
Voor de test wordt met een wattenstaafje slijm uit neus en keel verzameld. De meest gebruikte test is de PCR, waarmee enkele virusdeeltjes al opgespoord kunnen worden. De PCR-test is erg nauwkeurig, maar vereist specifieke apparatuur en geschoold personeel, en de uitslag laat even op zich wachten. Dit is lastig als je een uitbraak voor wilt blijven.
Sneltesten
De laatste maanden zijn er diverse sneltesten bijgekomen, deze zijn vaak gebaseerd op het aantonen van het aanwezige virus met behulp van antilichamen. Deze testen werken ook goed, maar zijn niet zo gevoelig en daar kun je een vroege besmetting dus door missen.
Nieuwe methode
Er is nu een nieuwe methode waarmee we in de uitgeademde lucht aan kunnen tonen of de persoon besmet is of niet. Een heel goedkope, snelle en comfortabele meting waarvan de uitslag direct beschikbaar is; erg handig voor screenen van bioscoop- of theaterbezoekers. Hierbij wordt niet de aanwezigheid van virusdeeltjes in de uitgeademde lucht gemeten, maar de vluchtige stoffen die specifiek zijn voor coronageïnfecteerd longweefsel. De infectie triggert allerlei (verdedigings)processen in het longweefsel waarbij tevens vluchtige stoffen gevormd worden. Deze methode is al langer in gebruik voor het opsporen van andere longaandoeningen (Astma, COPD) en darmkanker.
Elektronische neus
Het voor deze tests gebruikte apparaat wordt een elektronische neus genoemd. Er zitten een aantal sensoren in die gevoelig zijn voor verschillende typen vluchtige stoffen. De signalen van de verschillende sensoren bij elkaar levert een vingerafdruk op van de uitgeademde lucht. Door heel veel van deze vingerafdrukken te meten, van zowel gezonde als geïnfecteerde personen, leert het apparaat een coronapatiënt te herkennen. In het begin is zo’n apparaat vaak nog niet erg accuraat, maar hoe meer metingen er gedaan zijn, hoe beter de voorspelling wordt.
Elektronische neus kan behalve corona kan ook fusarium ruiken
Interessant voor tuinbouwsector
Deze ontwikkeling is ook zeer interessant voor de tuinbouwsector. Ook in planten worden bij infecties allerlei vluchtige stoffen geproduceerd. Het bepalen van de specifieke vingerafdruk van bijvoorbeeld een door fusarium of erwinia geïnfecteerd gewas helpt om tijdig maatregelen te nemen. Tijdens de bewaring van groenten of fruit kan een meting aan de cellucht aangeven of, en welk type rot er in de partij zit. De elektronische neus gaat zeker een belangrijke rol spelen in de tuinbouw en zal hopelijk ook helpen om ons sociale leven snel weer op gang te krijgen.