“Nee, buiten hebben we nog niet veel kunnen doen sinds half december”, geeft Ad de Boer van A.S. de Boer in het Noord-Hollandse In ’t Veld op 21 januari aan.
“We hebben een paar percelen geploegd, maar over de meeste zitten we nog te dubben, zeker bij de percelen waar we onder natte omstandigheden hebben gesneden. Zo snel als de grond het toelaat, willen we de zwaardere percelen gaan aanpakken. Over de lichte percelen waar we weer het eerste gaan planten maken we ons nog niet zenuwachtig. Sowieso, hoe later we in het voorjaar komen, hoe belangrijker het wordt je geduld te bewaren. De grond heeft dan helemaal geen tijd meer om te herstellen.”
Tekort aan kleintjes
Aan de afzetkant is het (eveneens) vrij rustig, zeker als het om de grote maten gaat. “Die zijn er meer dan genoeg, er is een tekort aan kleintjes. Dat zie je terug in de prijsvorming, maar sinds half december is er weinig veranderd. Toen zaten de 60’ers rond 30 cent per kilo en de 36’ers rond 17 cent, nu is dat een paar centen minder. Ook bij rode kool liggen de prijzen een paar centen lager voor de 36’ers dan de 17/18 cent van een maand geleden.” Omdat dit absoluut geen topprijzen zijn, verloopt de verwerking rustig.”
Meer ‘rotstrukken’
De kwaliteit van de lang te bewaren rassen die rond 1 oktober de bewaring in gingen, is nog steeds uitstekend. Bij die van de laatst gesneden kool van rond 10 december is dat niet het geval. “Het is een algemeen beeld, dit jaar heeft iedereen bij de laat gesneden rassen meer te maken met ‘rotstrukken’. Dat is logisch als de kool vrij nat de bewaring in gaat, ook al is het dan voor een korte periode.”
Evenveel planten
De huidige rassen bij het schonen zijn Muxima en Sultan, bij rode kool zijn het nog steeds Travero en Klimaro. “Travero is voor de kleine kooltjes, maar die is te snel gegroeid. Daarom ook dat tekort aan kleintjes. We zaten hier vanochtend om tafel om de bestellingen voor planten voor het nieuwe seizoen rond te zetten. We hebben zitten wikken en wegen of we niet meer kleine kooltjes moeten gaan planten, maar de conclusie was toch dat we het bij dezelfde aantallen houden. We hebben er het afgelopen jaar genoeg geplant, alleen zijn ze door de groeiomstandigheden uit de maat gegroeid. Daarom hebben we er te weinig gesneden. Je zult zien dat als je er meer plant, je er het komende seizoen te veel hebt.”
Nederlandse ‘bewaarspitse’
Naast rode en witte kool verwerkt De Boer momenteel spitskool. “Dat zijn wel zo’n beetje de laatste van het Nederlandse seizoen. Dat seizoen krijgt steeds meer concurrentie van spitskool uit Zuid-Europese landen als Spanje, Italië en Portugal. Daar doen we zelf ook aan mee, maar voor ons is het ook inspelen op wat de markt doet. Er zijn al supermarkten die aan het einde van het Nederlandse buitenseizoen overschakelen op Zuid-Europese spitskool. Ik denk dan ook dat de markt voor Nederlandse ‘bewaarspitse’ zeker niet zal groeien, maar we wachten de ontwikkelingen rustig af.”
Auteur: Stan Verstegen