Tomato Masters in Deinze gebruikt in de onbelichte teelt voor het eerst een kleine tomatenplant van 45 dagen zonder stok.
Vanwege Tuta-problemen afgelopen zomer zijn de onbelichte teelten eerder beëindigd. Tom Vlaemynck: “Om niet twee maanden leeg te liggen, hebben we ervoor gekozen om met een jongere plant de nieuwe teelt eerder te starten. Hierdoor hebben we de leegperiode met drie weken kunnen verkorten”, zegt de tomatenteler. Op 9 december is 6,3 hectare met de middelgrove trostomaat Foundation op veensubstraat geplant. “De inworteling is moeilijk verlopen. Dit komt doordat de veenzakken niet volledig vlak zijn, maar enigszins bol staan, waardoor de potten niet helemaal perfect aansluiten. Daarom hebben we achteraf alsnog een stok bij de plant gestoken om de pot vast in de mat te drukken, zodat ze steviger staan. De planten zijn nu goed ingeworteld.”
Ongelijke en te kleine planten
Op 16 december is 4,5 hectare (onbelicht) met de middelgrove trostomaat Speedax op steenwol geplant. De tomatenplant is naast het plantgat gezet. Vlaemynck: “Het plantmateriaal was iets ongelijk en omdat we planten te kort hadden, zijn twee rijen met te kleine planten geplant.” In week 3 is de plant op het plantgat van de volgedruppelde mat gezet. “De weggroei is heel goed bij dit ras.”
Bij zowel Foundation als Speedax zijn de eerste trossen volledig gezet en staat in week 4 de tweede tros in bloei. De plantafstand is voor beide rassen 50 centimeter. De teelten zijn gestart met twee stengels per plant. Er worden extra dieven aangehouden voor 3,3 stengels. In week 7 gaat dat uiteindelijk naar 3,8 stengels per plant. Voor de gewasbescherming is twee keer gespoten met Affirm. In week 5 worden de roofwantsen Macrolophus uitgezet.
Temperatuurdip voor korter steeltje
Bij zonnig weer is de kastemperatuur overdag 25 graden. De teler probeert deze temperatuur tot zonsondergang vast te houden door om 15.00 uur het energiescherm te sluiten. Bij zonsondergang gaat de temperatuur in de voornacht snel (1 uur) naar 14 graden. Om 21.00 uur is de basisinstelling 16 graden met een maximale verhoging van 3 graden, die afhankelijk is van de hoeveelheid zonlicht (instraling) overdag. “Deze temperatuur houden we de hele nacht aan en bij zonsopgang houden we 17 graden aan om het steeltje van de tros korter te maken. Na een uur gaan we naar de dagtemperatuur”, vertelt de teler.
Volledige lichtcapaciteit benutten
“In de belichte teelt kunnen we nu eindelijk onze volledige lichtcapaciteit gebruiken. Per tralie hebben we nu vijf in plaats van vier ledlampen hangen, wat goed is voor 220 µmol/m2/s”, aldus Vlaemynck. “Dat is van belang voor de productie in de belichte teelt. Bij Sevance en Redetto was de productie tot eind van het jaar goed, maar is daarna iets teruggevallen. Dit omdat de vijfde ledlamp te laat is opgehangen, waardoor de plantbelastingen te zwaar waren. Met het extra ledlicht en het zonlicht herpakken de gewassen zich en staan er in week 4 beter op dan aan het eind van het jaar. En bij Sevance waren de vruchten te fijn en worden nu weer grover.”
Ethyleenschade aanpakken
Bij het ras Redetto was sprake van ethyleenschade in het gewas. “We doseren CO2 van de WKK, waardoor je altijd een laag percentage ethyleen in de kas hebt. Door een natuurlijke trek in de kas gaan alle gassen naar achter in de kas, waar de Redetto staat. Het CO2-gehalte liep soms op tot 1.800 ppm en dat is erg hoog. Doordat we een snuffelpaal hebben geïnstalleerd, weten we nu wat het probleem is en kunnen het gaan oplossen. Nu laten we ventilatoren een andere richting op blazen en hebben op enkel plaatsen stroken plastic onder het gewas gehangen. Als begin mei de belichte teelt is afgelopen en het gewas eruit is, moeten we nog de verwarming aanpassen en plastic afscheidingen ophangen om het probleem geheel op te lossen.”
Het plaagniveau is laag en de bestrijding is vanwege het Tuta-probleem chemisch. “De volgende teelt gaan we weer biologisch, want chemisch bestrijden, is absoluut niet mijn ding.”
Auteur: Harry Stijger