Voor het ontsmetten van grote hoeveelheden water heeft Agrozone een inline ozonontsmetter. Hiermee kan de gehele waterstroom 100% worden behandeld voordat het de kas ingaat.
Een inline ozonontsmetter is toepasbaar bij eb- en vloedsystemen op plantenkwekerijen en voor het ontsmetten van grote volumes regenwater.
“Met een inline ozonontsmetter is de benodigde hoeveelheid water te behandelen op het moment dat het nodig is. Hierdoor is er geen stilstaand water, vindt er geen herbesmetting in de opslagsilo’s plaats en gaat er geen onbehandeld regenwater de tuin op”, zegt Roy Imming, productmanager van Agrozone. “Doordat het water wordt behandeld vlak voordat het naar de teelt gaat, zorgt de ozonbehandeling (O3) voor een opgelost zuurstofniveau (O2) tot wel 300%.”
Grote ontsmettingscapaciteit
Het watertechnische bedrijf bouwt nu installaties met een capaciteit tot 125 kuub per uur. Indien gewenst is dat eenvoudig naar hogere capaciteiten op te schalen. Deze installatie zijn volgens de productmanager goedkoper dan UV-ontsmetters of verhitters.
Bij eb/vloed-installaties gaat het vaak om grote hoeveelheden water, die met relatief kleine buffers worden rondgepompt. In deze kassen wordt in verschillende afdelingen veelal afzonderlijk van elkaar water gegeven. Er zijn dus veel start/stop-momenten. Imming: “Onze ozonsystemen passen zich makkelijk aan de watergift van kleine naar grote volumes aan en andersom. Op die manier wordt de levensduur van de installatie niet verkort door veel start/stops.”
Goede waterkwaliteit
Agrozone levert niet alleen het systeem, maar geeft een teler ook inzicht in de waterkwaliteit. Met een ‘waterscan’ brengt het bedrijf de waterkwaliteit van het gehele bedrijf in kaart en niet alleen achter de ontsmetter. “We hebben verschillende telers met een eb- en vloedsysteem kunnen helpen met hun watertechnische- en teeltproblemen door de oorzaak met een waterscan aan te wijzen”, zegt Imming.
Bij zowel betonvloeren, rolcontainers of andere teeltvloeren en het leidingwerk van het watersysteem is er grote kans op ophoping van vuil. Betonvloeren zijn poreus. Daarin krijgt microbiologische vervuiling de kans om te kunnen nestelen en langdurig te overleven. “Zo kunnen betonvloeren, rolcontainers of andere teeltvloeren een overbrenger van teeltziektes zijn. Hygiëne is daarom ook belangrijk. Een goede waterkwaliteit kan hierin problemen voorkomen.”
Retourwater via drainlaag
Bij granulaatvloeren loopt het retourwater terug via een drainlaag. Deze drainlaag kan uit verschillende materialen bestaan, bijvoorbeeld granulaat. In alle gevallen kan microbiologische vervuiling ophopen met een negatief effect op het zuurstofgetal in het water. “We zien vaak dat deze ophoping van vervuiling direct, door de ziektes die erin zitten, en indirect, door te laag zuurstofgetal in het water, tot ernstige teeltproblemen kan leiden. Deze microbiologische vervuiling is te vergelijken met een biofilm in leidingen, wat ook aandacht verdient”, zegt Imming.