Doorgaan naar artikel

Glasgroentemarkt snakt naar klaarheid maatregelen

De daghandel voor met name komkommer en aubergine doet de discussie opwaaien over marktmaatregelen. Duidelijkheid is er niet.

De groenteveilingen schreven op woensdag 25 maart opnieuw rode cijfers voor met name glasgroenteproducten. De minimumprijzen voor komkommer zijn bereikt. Met de aankonding van Glastuinbouw Nederland dat over een noodfonds wordt gesproken, zijn er maatregelen op komst, maar duidelijkheid is er nog niet.

De landbouwministers spreken op woensdag 25 maart over mogelijke crisismaatregelen. In ieder geval in België is er de roep naar extra budget voor interventie of productiekrimp (groen oogsten). Minister Schouten zet op dit moment nog niet in op noodmaatregelen voor de groente- en fruitsector. Ze zegt dat de prijzen op dit moment nog goed zijn en dat het niet direct nodig is om in te grijpen. Wel houdt ze een vinger aan de pols en sluit ze maatregelen op een later moment niet uit.

Omzetverlies registreren

Met veilprijzen van € 0,01 voor komkommer bij The Greenery moeten telers omzetverlies registreren. Of er gestort wordt, is nog onduidelijk. Dinsdag leek verreweg het grootste deel nog verkocht te worden. Woensdag stond op de klok bij The Greenery weer meer aanvoer komkommer dan dinsdag. De prijzen zijn geen goede graadmeter voor de werkelijke dagprijs. Die lag dinsdag voor komkommer al wel iets onder de € 0,10, blijkt uit een rondgang. Die dagnoteringen op de klok en in de afzet liggen mogelijk dichter bij elkaar als naar kosten wordt gekeken die apart worden berekend op de veiling.

Overleg afzetorganisaties

Dinsdag was een overleg tussen afzetorganisaties belegd. Daar is niet over marktmaatregelen gesproken, blijkt uit navraag, maar vooral over arbeids- en logistieke belemmeringen. Toch klinkt in de keten links en rechts dat zulke gesprekken gevoerd worden. Op individueel niveau hebben telers ook een keuze te maken. Kiezen komkommertelers voor tussenpoten, of is stillegging bij teeltwisseling een slimme keuze?

Leren van voorgaande crises

Al gauw wordt terug gekeken naar maatregelen uit eerdere crises zoals Ehec of Russische boycot. De eerste was een compensatie-, de tweede een opkoopregeling. Maatregelen zouden in ieder geval geen onderscheid mogen maken tussen telers in een telersvereniging en daarbuiten, klinkt het in de keten. Bij de Ehec-maatregel was lidmaatschap nog een voorwaarde voor een compensatie.

Bij de Ehec-crisis kwam het niet tot maatregelen om de productie te laten krimpen. Er lijkt ook nog te weinig duidelijkheid over het structurele karakter van deze prijsinzinking. Wat is bijvoorbeeld het effect van de hamsterwoede bij klanten? Blijven buitenlandse markten bereikbaar met speciale transportafspraken in Europa? Daarin lijken nu Europees juist stappen gezet via richtsnoeren.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin