Nu er steeds meer initiatieven ontstaan om het gebrek aan arbeidskrachten in te vullen, zijn veiligheidsinstructies nog belangrijker. Het betreft immers mensen die niet gewend zijn in de tuinbouw te werken, bericht het Stigas.
Onder invloed van de corona-epidemie vinden er momenteel (tijdelijke) verschuivingen plaats op de agrarische en groene arbeidsmarkt. Zo gaan werknemers uit bijvoorbeeld de sierteelt in de glastuinbouw, groente- of vollegrondsteelt aan de slag. Ook mensen die nog nooit in de agrarische en groene sector hebben gewerkt, stromen mogelijk nu in. Aandacht voor gezond en veilig werken is daarbij nu meer dan ooit van levensbelang, aldus het Stigas. De organisatie heeft ook posters in verschillende talen gemaakt omtrent de bescherming van jezelf en anderen tegen het coronavirus.
Platforms voor vraag en aanbod
In de sector worden op dit moment verschillende initiatieven opgezet (platforms) om vraag en aanbod van arbeid opnieuw bij elkaar te brengen. Concreet is de ambitie om daar waar als gevolg van de crisis overschotten aan arbeid zijn ontstaan, deze in te zetten waar tekorten zijn.
Werkgever verantwoordelijk voor veiligheid
Wie personeel inhuurt, is wettelijk verantwoordelijk dat er gezond en veilig gewerkt wordt. Ook voor werknemers die niet bij je in dienst zijn, zoals uitzendkrachten. Komen er nieuwe werknemers bij je werken? Vertel ze dan goed: hoe jullie werken, welke risico’s er zijn, en welke maatregelen jullie nemen om ongelukken te voorkomen. En als deze werknemers eenmaal aan de slag zijn: let goed op of ze met deze instructies uit de voeten kunnen.
Advies aan werknemers
Aan nieuwe werknemers geeft Stigas de volgende adviezen: laat je goed voorlichten en gebruik de aangeboden beschermingsmiddelen. Is iets niet helemaal duidelijk: laat het je nieuwe werkgever weten. Natuurlijk gelden nu ook voor iedereen de maatregelen om het coronavirus in te dammen: was je handen goed en regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, schud geen handen en blijf op 1,5 meter afstand van elkaar.
Naar huis bij verkoudheid en koorts
Let op: medewerkers met (milde) verkoudheidsklachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten) of een verhoging tot 38 graden blijven, volgens de richtlijn van het RIVM, thuis. Ook medewerkers die huisgenoten hebben met koorts, blijven thuis. Werkgever en werknemer kijken samen of er vanuit huis gewerkt kan worden en/of er ander werk beschikbaar is.