In de gewasbeschermingsregels staan gezondheid en milieu terecht bovenaan. Maar telt het economisch belang van de teler helemáál niet meer mee?
Neem nu het besluit om het gebruik van middelen als Calypso (Thiacloprid) en Lentagran (Pyridaat) te beëindigen of sterk te beperken. Je zal maar aspergeteler zijn en meteen het belangrijkste kevermiddel zien verdwijnen en het enige behoorlijk werkende contactherbicide.
Touwtjes strakker aangetrokken
In het mooie streven naar vergroening en milieuvriendelijker moet de teler wel de tijd krijgen én de mogelijkheid om – als het echt niet meer kan – toch chemisch in te grijpen. In de grootschaligheid van de hedendaagse tuinbouw is dat toch niet te veel gevraagd, zou je denken. Maar nee, ook On the way to PlanetProof worden de touwtjes weer strakker aangetrokken.
Middelenlijstje wordt wel erg kort
De tendens tot minder chemie is al jaren aan de gang. Ondergetekende is ook al veertig jaar in de tuinbouw actief en heeft het elk jaar wel meegemaakt dat er middelen verdwenen en er nieuwe bijkwamen. Maar het lijstje wordt wel erg kort nu en telers hebben de handen vol om de teelt tot een goed einde te brengen. Dat kan dan gestapeld worden bij de arbeidsproblematiek en de coronaperikelen.
Omslag naar groener
Natuurlijk is er al veel gebeurd, zijn er al veel alternatieven op de markt met een groene insteek en er is veel mechanische onkruidbestrijding mogelijk. Een robotiseringsdag begin oktober in Oost-Brabant liet al zien wat er zoal mogelijk is. Vele telers namen daar een kijkje.
De omslag naar groener zal dan toch wel met de telers samen gemaakt moeten worden, waarbij de kunst is dit gemotiveerd te doen én economisch verantwoord.