Het zal aan de tijd van het jaar liggen en omdat nog niet alle kool onder dak is, maar qua prijs zit er vooralsnog weinig beweging in het product.
Wittekool in de maat 36 stuks per 100 kilo brengt 10 cent per kilo op. De fijnere maten (60‘ers) zitten op 18 cent per kilo. Voor rode kool ligt het niveau op 18 cent, zowel voor de grovere en fijnere maten. Deze prijzen zijn zonder fust, aldus handelskantoor Tuindersbelang in Warmenhuizen. Volgens Richard Kruijer van het handelskantoor is er vooral vraag vanuit Zuid-Europa naar witte kool in de fijnere maten. Voor rode kool heeft de vraag naar grotere maten wat meer de overhand.
Voorraden gemiddeld
De geoogste volumes lijken in vergelijking met vorig jaar wat achter te blijven, waarbij de indruk bestaat dat rode kool gemiddeld genomen wat fijner is gebleven. Witte kool lijkt juist wat grover. Rond nieuwjaar is altijd meer duidelijkheid over de voorraden, aldus Kruijer.
De productie in het belangrijkste Duitse koolgebied Dithmarschen is gemiddeld, karakteriseert Christian Ufen. Hij is voorzitter van de landelijke vakgroep voor groententeelt in Duitsland en sluitkoolteler in Kronprinzenkoog. Per teler kan de productie daarentegen sterk uiteenlopen, afhankelijk van de lokale hoeveelheden neerslag afgelopen zomer.
‘Geen handel’
Voor het Duitse equivalent van de Nederlandse witte kool in de maat 36 noemt Ufen een kiloprijs van 6 à 7 cent. Voor de kleine sorteringen, zoals 60’ers, is volgens hem helemaal geen handel, en is er geen prijs. Voor witte kool in de maat tussen 36 en 60 ligt het prijsniveau op zo’n 10 cent, aldus Ufen. Voor rode kool zijn de prijzen vergelijkbaar.
Hoop op beterschap
Ufen verwacht dat de prijsvorming in januari gaat kantelen, alleen is nog niet duidelijk welke kant dat op gaat. “Diverse grote telers hebben nog kool op het veld. Zij doen hun eigen handel, daarin worden ze echt actief als de oogst achter de rug is. Hun klanten zitten vooral verder weg, buiten de teeltregio.” Tussen de regels door laat Ufen merken niet erg optimistisch te zijn, vanwege de onzekerheid door corona en het internationale aanbod aan overige groente. “Er is voldoende van alles. Wanneer ik zeg dat de prijzen gaan aantrekken, is dat vooral wensdenken.”
Prognose: weinig verandering.