Begin december is bij tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant) de nieuwe teelt gestart.
“Van een beetje meer zon met overdag 12 graden Celsius wordt het gewas net wat mooier. Dan kunnen we ook snelheid opbouwen”, zegt Janus Kanters. Begin december is de nieuwe teelt met 8.000 vierkante meter Sweetelle en 16.500 vierkante meter Sunstream gestart. De tomatenplanten zijn eerst naast het plantgat op de mat gezet. Kanters: “Bij de bloei van de tweede tros op 20 januari zijn ze op het plantgat gegaan.”
Met klein plantje gestart
De teelt is met een klein plantje gestart. “Bij Sunstream hadden we een mooie driekopper. Bij Sweetelle was het een tweekopper, omdat het de plantenkweker in de opkweekperiode niet makkelijk lukt om bij Sweetelle een driekopper te maken. In de eerste week hebben we van dit ras gelijk van iedere kop een dief voor een extra stengel aangehouden. Zo hebben we er direct een vierkopper van gemaakt. En met vier stengels staan ze nu op eindafstand van 4,5 planten per vierkante meter”, vertelt de tomatenteler. “In het begin waren de planten zo klein, dat de kopdieven na een maand zo groot waren dat ze pas zijn gaan meetellen in de groei.” Bij de Sunstream is er in week 10 een extra kop bij gemaakt om van drie naar vier stengels te gaan. Dit ras staat nu ook op 4,5 planten per vierkante meter.
Omdat het weer zo donker was, hebben we rustig aan gedaan met stoken
Zwakke en trage trosbloei
“De eerste tros van beider rassen vonden we in het begin wat zwak en traag. De afbloei tussen de eerste en laatste vruchtje duurde net iets te lang”, geeft Kanters aan. “Omdat het weer zo donker was, hebben we rustig aan gedaan met stoken. Dat is de trossen te goede gekomen, want het zijn nu mooie trossen.”
Trossen naar acht stuks
Bij Sunstream snoeit Kanters normaal gesproken de eerste tros op tien vruchten, maar heeft deze nu op acht vruchten ‘gezet’. “Dit hebben we gedaan uit het oogpunt van dat het afrijpen van tien mini-pruimtomaten ook te lang gaat duren. Daarom hebben we de trossen teruggezet naar acht stuks om eerder te oogsten. De eerste trossen verwachten vanaf eind maart te oogsten.”
Hogere buistemperatuur
De vruchten van de eerste tros van Sweetelle kleuren al als de tros 5 tot 6 zichtbaar zijn. En dat is eerder dan bij Sunstream, waar dat pas gebeurt op het moment dat de trossen 8 tot 9 zichtbaar zijn. In week 11 bloeien bij dit laatste ras de trossen 6 en 7. “In de tweede week van maart zijn bij Sweetelle op meerdere plekken in de kas de eerste vruchten gaan kleuren. Dat is een week eerder dan vorig jaar. Vermoedelijk komt dat door het donkere weer, waardoor we een hogere buistemperatuur gehad hebben. Eind week 12 verwachten we de eerste tomaatjes los te oogsten, want we hoeven niet te wachten tot de hele tros gekleurd is.”
We hebben aardgas tegen een gunstige prijs kunnen inkopen, waardoor we ‘meer gas kunnen geven’
Meer stoken
Kanters heeft bij de start van teelt rustig aan gedaan. De etmaaltemperatuur was de eerste twee weken 14,5 en 15 graden Celsius. Daarna is ook niet hard gestookt. De etmaaltemperatuur lag tussen 15 en 16 graden tot eind februari. Wel is overdag tussen 10:00 en 18:00 uur een hogere buistemperatuur van 65 graden aangehouden. “Dat is hoger dan vorig jaar. We hebben toen minder gestookt vanwege duurder gas, anders werd de kostprijs te hoog. Nu hebben we aardgas tegen een gunstige prijs kunnen inkopen, waardoor we ‘meer gas kunnen geven’.”
Met etmaaltemperatuur naar 19 tot 20 graden
In de eerste week van maart was de etmaaltemperatuur 16,5 graden. De tomatenteler: “Als het weer het toelaat, gaan we met de etmaaltemperatuur naar 19 tot 20 graden. Het gewas groeit goed, daar zijn we best tevreden over. Maar we willen meer lentedagen met een beetje zon en overdag 12 graden hebben.”
Tuta onder controle
“Er is een klein beetje Tuta van de vorige teelt achtergebleven. Dit hebben we bestreden door een rondje met Altacor te spuiten. Nu zien we bijna geen Tuta meer en hebben er geen last meer van.” Vanaf begin januari zijn er roofwantsen Macrolophus tegen witte vlieg en sluipwespen tegen de tomatenmineermot Tuta absoluta en Turkse mot uitgezet. De teler heeft tevens preventief de roofmijt Phytoseiulus uitgezet tegen spint. “Ieder jaar zien we op dezelfde plekken in het gewas spint. Dat willen we nu voor zijn. De plagendruk is momenteel heel laag en hopelijk blijft dat zo. De laatste jaren gaat het goed met de biologisch bestrijding en hebben we het onder controle.”
Nu aan drain werken
Bij de start van de teelt heeft de teler water gegeven met 4 EC voeding. Dit is geleidelijk verlaagd naar een EC-waarde van 3,5 mS/cm. In de komende weken, bij zonnig weer, wordt de EC verlaagd naar 3,2. “Omdat we drain wilde hebben, zijn we vanaf eind februari daaraan gaan werken. We zitten nu op een drain van 5 tot 12% per dag.”
Auteur: Harry Stijger