Bij Gebr. Van der Lelij in De Hoorn worden eind week 51 planten ingeboet, nadat er net weer geplant is.
Izaäk van der Lelij: “We hebben speciaal voor de Kerst al de paprikaplanten gepoot, zodat het personeel lekker naar huis kan om van de vrije dagen te genieten, terwijl de jonge plantjes rustig staan te groeien. In het nieuwe jaar gaan we er dan weer allemaal met frisse moed tegenaan.”
Hij is tevreden over de partij planten die geleverd is. Er is opnieuw gekozen voor het ras Maldonado. “Het voordeel van een ras dat je al vier of vijf jaar hebt, is dat je weet wat je eraan hebt. Je weet wat zijn positieve eigenschappen zijn, en met welke mindere eigenschappen je rekening moet houden.”
Matten gestoomd
Terugblikkend op de afgelopen teelt, is Van der Lelij tevreden over het resultaat. Kwalitatief waren de vruchten ook in de laatste teeltfase nog prima. “Alleen qua prijsvorming was het verschrikkelijk slecht in het laatste stuk van de teelt. We hadden dit teeltseizoen een goede start met de prijzen, maar een slecht einde.”
De teelt is lekker schoon geëindigd qua ziektes en plagen. Tijdens de teeltwisseling zijn alle matten zoals gebruikelijk weer gestoomd, waarbij wel steeds een kwart wordt vervangen door nieuw matten om stapsgewijs door te wisselen. Er is tijdens de teeltwisseling ook een behandeling uitgevoerd om helemaal schoon te zijn van eventueel overgebleven plaaginsecten.
Direct biologisch beginnen
In de nieuwe teelt wordt helemaal biologisch gestart. “Dat doen we al drie of vier jaar zo, en dat bevalt goed. Als je eerst een paar rondjes Vertimec toepast, heb ik het gevoel dat de biologie toch slechter aanslaat. Nu kun je direct een mooie populatie natuurlijke vijanden gaan opbouwen.” Kort na de Kerst wordt de eerste biologie ingezet.
Vlakke start
De teelt start op een temperatuur van 20 tot 21 graden. “We starten graag even vlak. Maar we willen ook snel zetting hebben, dus begin 2020 gaan we daar al weer op werken, om een sterk bloemetje te krijgen.”
Beide schermdoeken liggen bij de start van de teelt dicht, maar zodra het zonniger weer wordt, zal er één scherm al snel weer open gaan.
De CO2-concentratie mag 500 ppm. worden. Er wordt in deze teeltfase zuivere CO2 gedoseerd. “We hebben expres voor OCAP-CO2 gekozen, zodat we de wkk lekker flexibel kunnen aansturen.”
Watergift afbouwen
De planten krijgen dagelijks vier druppelbeurtjes water van 50 cc, totdat de eerste worteltjes in de mat zitten. Daarna wordt de watergift wat afgebouwd, om daarna zelfs eventjes helemaal te stoppen om zetting te creëren. Als er bloei is, wordt dan weer begonnen met water geven.
Met gestoomde matten is de EC altijd wat hoger. “Ik ga er vanuit dat hij 5 EC is in de mat. Ik hoop ook dat hij zo lekker hoog is, dan kunnen we direct generatief van start.”
Auteur: Peter Visser