Doorgaan naar artikel

Ministerie VWS: groente en fruit stevige plek in beleid

Het eten van groente en fruit is belangrijk voor de gezondheid en heeft een prominente plek in het Nationaal Preventieakkoord.

Die boodschap geeft Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in antwoorden op een reeks vragen over het aanwakkeren van de groente- en fruitconsumptie. Veel politieke partijen hechten belang aan stimuleringsmaatregelen uit oogpunt van obesitas-preventie, maar ook voor het klimaat. Het klimaatakkoord is echter geen aanleiding voor extra maatregelen, stelt Blokhuis in de antwoorden op schriftelijke vragen van de Vaste Commissie voor VWS.

Tekst gaat verder onder de foto.

Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft inzicht in de maatregelen die zijn genomen of worden uitgewerkt voor stimulering van de consumptie van groente en fruit. – Foto: ANP

Legio maatregelen stimuleren consumptie groente en fruit

Wel geeft de staatssecretaris inzicht in de maatregelen die zijn genomen of worden uitgewerkt voor stimulering van de consumptie van groente en fruit. Het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheid werkten al aan maatregelen in het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit.

Tekst gaat verder onder de video.

Uitwerking Nationaal Preventieakkoord

Daar komt de uitwerking van het Nationaal Preventieakkoord bij. Hoeveel geld van de jaarlijkse € 5 miljoen voor dit akkoord wordt gestoken in groente en fruit is niet duidelijk. Wel somt Blokhuis de maatregelen op die allemaal draaien om de Schijf van Vijf: gezonde kinderopvang, gezonde school, jongeren op gezond gewicht, gezondere sport- en schoolkantines, gezondere bedrijfsrestaurants bij de rijksoverheid, een gezonder voedingsaanbod in de zorg en rond vervoersplekken.

Ook draait de inzet om training van supermarktmedewerkers en de inzet van cateraars op het bevorderen van de inname van groente en fruit. In 2020 komt er een nieuw voedselkeuzelogo, waarmee groente en fruit extra onder de aandacht worden gebracht.

In het Nationaal Preventieakkoord is verder aangegeven dat de topsectoren Agri&Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen in 2019 minimaal € 10 miljoen aan publieke middelen inzetten op onderzoek naar gezonde consumptie.

Kritiek op btw-verhoging

Blokhuis pareert kritiek op het besluit om geen prijsmaatregelen te nemen om de consumptie te verhogen. De btw-verhoging heeft groente en fruit juist duurder gemaakt. Blokhuis erkent dat prijsmaatregelen kunnen helpen. Hij stelt ook dat de btw-verhoging teniet wordt gedaan door belastingmaatregelen waarmee het netto-inkomen van burgers is verhoogd.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin