De Eerste Kamer uitte dinsdag 10 december in het debat over het Belastingplan 2020 zijn zorg over de ODE-verhoging.
In het debat met staatssecretaris Snel van Financiën vroegen senatoren van verschillende partijen aandacht voor de voorgenomen verhoging van de ODE, die met name tuinders en het midden- en kleinbedrijf raakt. Senator Peter Essers (CDA) Essers diende een motie in waarin hij de regering verzoekt om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de extreme lastenstijging te verminderen en eventueel te temporiseren. Daarover zou de regering in overleg moeten treden met de getroffen sectoren, waaronder de glastuinbouw, de voedselverwerkende industrie, papier en chemie. Verder vroeg hij om de Kamer over de voortgang van dit overleg te informeren. De motie van Essers werd ondertekend door CDA, PvdA en SGP.
‘Familiebedrijven kapot’
SGP-senator Peter Schalk wilde weten hoe het komt dat de glastuinbouw plotseling geconfronteerd werd met deze lastenverzwaring. Hij vroeg of de staatssecretaris bereid is om in de toekomst overleg te voeren met de sector waarbij de lastenverzwaring het grootst is.
Henk Otten (Fractie-Otten) vroeg zich af hoe de nieuwe ODE-tarieven tot stand zijn gekomen. De heffing heeft veel onrust veroorzaakt in bijvoorbeeld de kartonsector en de glastuinbouw, stelde hij. “Bovendien wordt het deze bedrijven onmogelijk gemaakt te investeren in klimaatmaatregelen, en werkt deze maatregel dus ook nog eens compleet averechts uit.”
Volgens senator Paul Frentrop (Forum voor Democratie) maakt de extra heffing familiebedrijven kapot.
Stemming wet en motie op 17 december
Dinsdag 17 december stemt de Eerste Kamer over de wet en de motie. Staatssecretaris Snel beloofde dat er nog voor deze stemming een brief van de minister van Economische Zaken en Klimaat komt over het niet betrekken van de sector bij de onderhandelingen over de ODE.
Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland reageerde 10 december hoopvol op Twitter:
In de Eerste Kamer is door 11 fracties ons vraagstuk #ODE voor bedrijven in de Glastuinbouw duidelijk aan de orde gesteld en is er breed draagvlak om een oplossing verzocht. Onmiskenbaar hebben zij aan de Staatssecretaris Snel hierop aangedrongen. @GlastuinbouwNL @retweet
— Sjaak van der Tak (@SjaakVanDerTak) December 10, 2019
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/