De nieuwe FytoCompass-website draagt bij aan een betere bewustwording van fytosanitaire risico’s bij telers.
Tijdens het PlantgezondheidEvent van Glastuinbouw Nederland en WUR Glastuinbouw is het FytoCompass gelanceerd. Met een druk op de knop zetten Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland, Gert Mulder, directeur GroentenFruit Huis en Anneke van Dijk, specialist plantgezondheid/fytosanitair beleid LTO Nederland, de website in werking. Deze biedt ondernemers achtergrondinformatie over ziekten en plagen. Ook kunnen ze via vragenlijsten een fytosanitaire RisicoInventarisatie en -Evaluatie (F-RIE) maken. Dit moet leiden tot een betere bewustwording en aanpassing van handelen, waardoor het risico op een incident voor de ondernemer en de hele keten wordt verkleind. Van der Tak: “Dit leidt uiteindelijk tot versteviging van de marktpositie van Nederland en marktuitbreiding.” De website is ontwikkeld door land- en tuinbouworganisaties met hulp van de overheid.
Bewustwording
Incidenteel zijn er uitbraken van quarantaine-organismen. Van Dijk: “Soms wordt daarbij 1 ondernemer geraakt, soms een groter deel van de keten. “Het is belangrijk dat ondernemers zich bewust zijn van de fytosanitaire risico’s die ze lopen, zowel voor hun eigen bedrijf als voor andere bedrijven, ook al hebben zij soms andere gewassen.”
Mulder: “Iedere plaag of ziekte start klein, maar kan grote gevolgen hebben voor individuele bedrijven en/of voor de sector als geheel. Import en export spelen een dominante rol in de Nederlandse land- en tuinbouw. We moeten de risico’s dus zoveel mogelijk inperken.”
Vragenlijsten
FytoCompass biedt naast de risico-inventarisatie ook alerts bij risico’s en nieuws over actuele vondsten. Verder een kennisbank met informatie over plagen, ziekten, protocollen, etc. Iedere ondernemer kan via Mijn FytoCompass op de website een profiel aanmaken en direct starten met invullen van de vragenlijsten.