Tuinbouwtoeleverancier Ridder heeft volgende week op de Greentech 2 ijzers in het vuur voor een prijs.
De CO2 Optimizer van Ridder is genomineerd voor de GreenTech Innovation Award. Het is het eerste autonome adviesinstrument dat telers helpt de best mogelijke CO2-doseringsstrategie toe te passen. Door rekening te houden met de realtime-kosten van het doseren van extra CO2 en de toekomstige inkomsten die de extra gewasopbrengsten zullen opleveren, biedt de softwaremodule glasgroentetelers de mogelijkheid om de meest kosteneffectieve CO2-doseringsstrategie te implementeren en hun winst te verhogen.
Parameters voor CO2-dosering
CO2 Optimizer helpt telers bij het formuleren van de ideale C02-doseringsstrategie door rekening te houden met alle groei-, kosten- en marketingparameters. “Deze eerste autonome tool helpt de teler om de CO2-uitgaven in lijn te brengen met de plantactiviteit en de te behalen winst”, zegt Boy de Nijs van Ridder. “Het is een baanbrekend intelligent systeem. Want voor het eerst biedt de klimaatcomputer van een teler een realtime-advies dat rekening houdt met zowel de plantprestaties als de financiële resultaten.”
Het doseren van extra CO2 is een complex proces met veel parameters. Dit resulteert vaak in CO2-doseringsstrategieën die niet altijd optimaal voldoen aan de feitelijke CO2-behoeften van de planten of potentiële toename van de productie. “Naast het ontbreken van een duidelijk beeld van de potentiële productie en winst, hebben telers weinig inzicht in de werkelijke kosten van het doseren van al die extra CO2 in hun kas.”
Kosteneffectieve doseringsstrategie
“In veel gevallen is het formuleren van een kosteneffectieve doseringsstrategie nog steeds gebaseerd op ‘geschoold’ giswerk en onderbuikgevoel, waardoor telers soms een aanzienlijke nettowinst mislopen zonder zich hiervan bewust te zijn”, vertelt De Nijs. De CO2 Optimizer biedt hiervoor een oplossing. Dit intelligente systeem houdt rekening met elke factor en geeft de teler realtime inzicht in het werkelijke CO2-doseerniveau en de optimale doseerstrategie. In plaats van alleen de huidige CO2-niveaus in de kas te tonen, biedt de module ook gedetailleerd inzicht in de werkelijke CO2-behoeften van de plant en de huidige plantcapaciteit om extra CO2 om te zetten in extra opbrengsten.
Economische beslissing
De softwaremodule geeft een teler een helder advies over actuele inkomsten van het doseren (of niet doseren) van CO2. Tevens biedt de tool realtime-inzicht in de feitelijke CO2-behoefte van de plant en een vergelijking tussen de huidige CO2-strategie en de ideale doseerstrategie. De Nijs: “Wij denken dat CO2 Optimizer een winnaar van de innovatieprijs kan zijn, omdat het invulling geeft aan de behoefte naar autonoom telen en de kas met kunstmatige intelligentie besturen. Deze module is de eerste commercieel beschikbare tool hiervoor en koppelt teeltgegevens daadwerkelijk aan marketinginkomsten.”
NoNa+ gaat voor Sustainability Award
Een tweede nominatie voor een GreenTech Sustainability Award Award heeft Ridder te pakken voor de NoNa+ selectieve natriumverwijderaar. Het is de eerste kostenefficiënte oplossing voor industriële natriumverwijdering, die schadelijke natriumgehalten uit drainwater verwijdert en emissievrije teelt mogelijk maakt dankzij een unieke combinatie van selectieve membraan- en elektrodialysetechnologie. Dit innovatieve systeem minimaliseert het verlies van dure meststoffen en maakt het mogelijk om natrium te verwijderen zonder toevoeging van andere mineralen.
Ongewenste hoge natriumgehaltes
Het bedrijf heeft het systeem ontwikkeld omdat het telers in staat stelt om met duurzaam recirculeren hoogwaardige gewassen op de veiligst mogelijke manier te produceren, gebruikmakend van een minimum aan irrigatiewater en meststoffen. Het nadeel van recirculerend irrigatiewater is echter de onvermijdelijke natriumopbouw die leidt tot opbrengstverlies.
“Om het probleem van hoog oplopende natriumgehaltes in recirculerende teelten op te lossen, hebben we geïnvesteerd in deze methode van selectieve membraanfiltertechniek in combinatie met elektrodialysebehandeling om natrium te verwijderen”, zegt De Nijs. “Telers kunnen met deze behandelunit profiteren van de voordelen van recirculatie zonder zich zorgen te maken over ongewenste hoge natriumgehaltes in hun irrigatiewater of het verlies van dure meststoffen.”
De NoNa+ behandelunit past goed binnen het recirculatiesysteem om continu drainwater te behandelen
Boy de Nijs, Ridder
Continu drainwater behandelen
De bestaande natriumverwijderende technologieën zijn volgends Ridder veelal ontoereikend. Naast het verlagen van de natriumgehaltes verwijderen omgekeerde osmose-technologieën ook dure, herbruikbare meststoffen en nuttige meerwaardige ionen. Een teler die recirculeert, wil juist stoffen behouden in het drainwater. Technologieën op basis van ionenuitwisseling vereisen de toevoeging van extra additieven zoals kaliumchloride. “De NoNa+ behandelunit past goed binnen het recirculatiesysteem om continu drainwater te behandelen. Bovendien gebruikt deze module voor de elektrodialyse minder elektriciteit dan een omgekeerde osmose installatie.”
Zorgeloos recirculeren
De selectieve natriumverwijderaar is een geavanceerde en kosteneffectieve waterzuiveringstechnologie, die telers helpt om hun productie kwalitatief te verbeteren en opbrengst te verhogen. Dat is mogelijk door de natriumaccumulatie en de verhoging van de water- en meststofkosten te stoppen, de afvalwaterafvoer te minimaliseren en zorgeloze, continue recirculatie op een duurzame basis te garanderen.
“Met onze behandelunit kunnen telers nu in een continu proces recirculeren zonder te spuien”, vertelt De Nijs. “We kunnen de duurzaamheidsprijs winnen omdat het een betaalbare oplossing is, die in 2 tot 3 jaar is terug te verdienen. Bovendien is het een duurzame oplossing, waarbij veel minder water nodig is om te telen. Maar het belangrijkste is dat een telers nagenoeg niet meer hoeft te lozen.”