Peenteler, duik eens in je bodem. Daar is winst te behalen voor je opbrengsten. Die boodschap brengt adviseur Chris van Laarhoven.
Peentelers kunnen op verschillende fronten in de productie van peen winst boeken. Voor een betere opname van mineralen moet de bodembiologie goed op orde zijn. De voorwaarde daarvoor is voldoende humus in de akkerbodems. Het maakt het gewas sterk en weerbaar. Dat bleek uit de presentatie ‘Bodem is de basis voor een rendabele peenteelt’ van Chris van Laarhoven van Tuinbouw Advies op de Themadag Peen van landbouwbeurs LNCN woensdag 6 maart in Emmeloord.
“Veel voeding in de grond wil niet zeggen dat de plant veel voeding kan opnemen”, schetst Van Laarhoven, die adequate mineralenopname als vereiste noemt voor een goede opbrengst.
De grote 4: calcium, borium, magnesium en fosfor
Hij noemt de ‘Grote 4’: calcium, borium, magnesium en fosfor. Als deze 4 ruim aanwezig zijn in de bodem, heeft de plant in principe voldoende voedingsstoffen.
In de praktijk zijn ze vaak voldoende aanwezig, laat Van Laarhoven zien. De situatie in de grond bepaalt echter de mate van opname. Bodemstructuur is van belang, maar ook de bodembiologie; het samenspel van alles wat in de bodem zit en invloed heeft. Dit heeft invloed op de haarwortels van planten en de directe omgeving ervan. Ook maakt bodembiologie mineralen vrij en gewassen weerbaar.
Lees verder onder de foto
Humus is huis voor bodembiologie
“Het bevorderen van haarwortels is een goede strategie voor het beheersen van bodemschimmels en aaltjes”, stelt Van Laarhoven. Humus is het huis voor bodembiologie, zegt hij beeldend. Bijvoorbeeld gewasresten, groenbemesters, compost, organische meststoffen, humine- of fulvinezuren. Ook zijn er veel commerciële producten op de markt die de biologie bevorderen.
Aandachtspunten die Van Laarhoven peentelers op het hart wil drukken zijn: pas op met stikstof en nitraat en maak de ruggen niet te fijn.
Ik hou niet van stikstof in de peenteelt, want je brengt geen verbetering
Stikstof
Stikstof wordt gegeven voor groener loof en een snelle gewasontwikkeling. “Ik hou niet van stikstof in de peenteelt, want je brengt geen verbetering. Overdaad aan stikstof leidt tot kortere peen en dus minder opbrengst. Ook verlaagt het de Brix-waarde, wat de smaak levert aan peen. Ook wordt het gewas gevoeliger voor ziektes en wordt de bewaarkwaliteit minder. Blijf voor maximale smaak en bewaarbaarheid dus laag in de stikstofgift.”
Wortelvlieg
De plaag wortelvlieg kan worden tegengegaan met het verlagen van het nitraatgehalte in de bodem. “Insecten houden namelijk van nitraat en komen erop af. Het verlagen van het nitraatgehalte houdt het perceel een stuk rustiger wat insectendruk betreft.”
Ruggen
Het gaat in het voorjaar vaak fout in de rugopbouw, ziet Van Laarhoven. “De kern van de rug wordt vaak te fijn gemaakt. Je hebt lucht nodig voor zuurstof. Als het flink gaat regenen, leidt een fijne structuur sneller tot problemen.”