De eerste resultaten van onderzoek naar jaarrond productie bij paprika, via een teeltstrategie met led-belichting, zijn veelbelovend.
In een stadium dat de donkerste teeltperiode voorbij was, konden telers en andere belangstellenden tijdens een Middag Tuinen bij Delphy Improvement Centre de eerste tussentijdse resultaten bekijken van de proef led-belichting in paprika. Gezien de 140 aanmeldingen was de belangstelling voor de proef erg groot.
Lisanne Helmus-Schuddebeurs (Delphy) presenteerde de aanpak en resultaten tot nu toe, waarna Sander Hogewoning (Plant Lighting) verdieping aanbracht met een presentatie over het sturen op plantbalans.
Lees verder onder de tweet.
Middagje tuinen met paprika op het Improvement Centre in Bleiswijk. Lisanne Schuddebeurs presenteert de resultaten tor nu toe. @JeroenZwinkels @Jeroenvanburen https://t.co/Wgwgv7j42p pic.twitter.com/9FHMTHcs71
— DelphyNL (@DelphyNL) 15 februari 2019
Vruchtdunnen
Met name in het begin van de 21 september geplante teelt is vruchtdunning toegepast en buitenlicht ‘weggeschermd’, om de plantbelasting steeds in balans te houden met het lichtaanbod. Die strategie lijkt te werken. De vruchtzetting liep redelijk door in lijn met de geplande 3,5 vruchten per week in de winterperiode. Het vruchtgewicht bleef eveneens stabiel en kwam nauwelijks onder de 200 gram uit.
Verrood stuurlicht
In de proef blijkt aanvullend verrood stuurlicht positief te werken op de internodiën-lengte. Opvallend is dat de combinatie van verrood licht met hybride-belichting (Son-T en led boven het gewas) tot nu toe 1,5 kilo meer productie opleverde dan de variant met 100% led en verrood. Er is nog nader onderzoek nodig om de oorzaak van dit opbrengstverschil echt te kunnen verklaren.
Lees verder onder de foto.
Rasverschillen
In de proef zijn ook enkele planten van diverse rassen gezet. De geconstateerde gewas- en opbrengstverschillen geven aan dat niet elk ras even geschikt is voor een winterproductie onder belichting. Helmus en Hogewoning benadrukten beide in hun presentatie dat dit een belangrijk element zal zijn binnen het vervolgonderzoek.
Projectuitvoering
Het onderzoeksproject is een samenwerking tussen LNV, Kas als Energiebron, LTO (gewascommissie paprika) en Signify, met als uitvoerders Delphy en Plant Lighting. Piet Broekharst van Glastuinbouw Nederland/Kas als Energiebron gaf tijdens de Middag Tuinen een korte toelichting over de collectieve financiering van het onderzoek via ‘Kennis in je kas’.