Zonnebrand lag op de loer, daarna schimmels en nu wespen. Maar onaangetaste trossen hebben hoge suikergehaltes.
Bij wijnproducent Leon Masselink, eigenaar van Wijngoed Montferland in Gendringen, is de druivenoogst gestart. Twee landelijke hittegolven, en regionaal zelfs drie, hebben de witte druiven van het vroegrijpe ras Solaris tijdig doen afrijpen. Masselink zegt er echter bij dat een vroege oogst niet automatisch betekent dat het ook goede wijn oplevert. “Dat moet nog blijken.” Maar de voortekenen zijn gunstig: geen schimmels en een hoog suikergehalte. Dat gehalte wordt uitgedrukt in het zogenaamde oechslegetal. Bij Masselink ligt dat bij de eerste druiven op 105 hetgeen wil zeggen dat in theorie alcoholpercentages van 15 tot 16% te halen zijn. “Maar zover laten we het niet komen. De suikers die voor die extra alcohol kunnen zorgen, gebruiken we om de wijn een zoetje mee te geven.”
Lastig seizoen
Bij Youp Cretier van Wijndomein Hof te Dieren in Dieren, is de Solaris nog niet oogstrijp. “Over een week kunnen we beginnen met oogsten”, schat hij in. Hij had een lastig seizoen. “We hebben enorme hitte gehad van wel 40 graden. Dat heeft bij ons voor zonnebrand gezorgd. Daarna hebben we een periode gehad met een hoge luchtvochtigheid. De al aangetaste bessen waren daardoor extra vatbaar voor schimmelaantastingen. En dan is er nog een suzukifruitvliegje dat momenteel hard toeslaat, want dat houdt heel erg van warm en vochtig weer. Als biologisch teler kan ik ze moeilijk bestrijden. Kortom, er is veel schade, maar de onaangetaste trossen lijken goed. En ik heb niet voor niets acht verschillende rassen, zo spreid ik het risico.”
Een goede druivenoogst wil niet automatisch zeggen dat je ook een goed wijnjaar hebt
Vorig jaar had Cretier het minder lastig. De hete en droge zomer zorgde toen voor mediterrane omstandigheden die ideaal waren voor de druiven. Wijnmaker Masselink moet echter nog zien of dat vermeende topjaar ook echt beter gaat uitpakken dan de jaren ervoor. “Het was toen wel héél erg droog”, stelde hij vast. “En een goede druivenoogst wil niet automatisch zeggen dat je ook een goed wijnjaar hebt.”
Dat beaamt de Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten (VNWP). Die stelt dat als de wijnmakers geduld hebben met de rijping en de smaak goed laten ontwikkelen, dit voor mooie, volle wijnen kan zorgen. Als dat daadwerkelijk lukt, ligt er 9.500 hectoliter mooie wijn uit 2018, zoveel maakten de 139 commerciële wijngaarden in Nederland toen.
Geen standaardrecept
Of dit jaar een goed wijnjaar wordt, is nog niet te zeggen. De veranderende weersomstandigheden hebben de wijnmakers min of meer verrast. Sommigen waren bijvoorbeeld te vroeg met het uitdunnen van het bladerdek zodat de extreme hitte de druiven verbrandde. Masselink speelde erop in door eerst aan de schaduwkant uit te dunnen, maar voor de rest is het voor hem nog een beetje zoeken. “We weten nog niet zo goed hoe we met die Italiaanse weersomstandigheden om moeten gaan. Moeten we een andere snoei toepassen? Andere wijnen gaan maken? Ik weet het nog niet zo goed. Er is altijd wel wat, maar een standaardrecept, dát is er niet.”