Het bedrijfsleven vreest na het wegstemmen van de brexitdeal voor een harde brexit, andere markten lijken minder bevreesd.
Dinsdagavond 15 januari heeft een meerderheid van het Britse Lagerhuis tegen de brexit-deal gestemd. Daarmee komt een harde brexit steeds dichterbij, stelt GroentenFruit Huis. Een harde brexit is een vertrek waarbij geen handelsafspraken worden gemaakt en er vrijwel direct een probleem ontstaat aan de grens na de brexitdatum van 29 maart.
Na het verlies door premier May lijken stemmen op te gaan die brexitdatum te verschuiven naar december en alternatieven te onderzoeken. Een duidelijke richting is er echter niet.
Britse Lagerhuis stemt brexit-deal massaal weg, historische nederlaag May https://t.co/ALaOC4yYds
— NOS (@NOS) 15 januari 2019
Gevolgen no-deal brexit ‘niet te voorzien’
Bij een harde bexit zullen veel extra documenten en inspecties nodig zijn. Toch zal dat voor Nederlandse exporteurs naar verwachting niet voor grote problemen zorgen. “Veel bedrijven doen al zaken met derde landen en zijn dus goed voorbereid”, licht Gert Mulder, directeur van GroentenFruit Huis toe. “Maar de gevolgen van een no-deal brexit op het gebied van logistiek en oponthoud aan de grens zijn niet te voorzien. Daar kunnen bedrijven zich niet op voorbereiden.”
De transportsector noemt het besluit van het Britse parlement zelfs dramatisch.
Mart Valstar, directeur van Best Fresh Group, herhaalde in Nieuwsuur dinsdagavond dat bij een harde brexit de Nederlandse groente en fruit door koersdaling van de pond en extra kosten tot wel een derde duurder kan worden.
Voorbereiding brexit GroentenFruit Huis en Fresh Produce Consortium
GroentenFruit Huis was eind vorige week in overleg met de ambassade in Londen en het Fresh Produce Consortium, de Britse belangenorganisaties voor groenten en fruit, om te overleggen welke stappen ondernomen moeten worden om een overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat gaat bijvoorbeeld om het elektronisch aanbieden van de benodigde documenten, zodat er op dat vlak geen oponthoud hoeft te ontstaan.
Lees ook: Vrachtwagenkonvooi test capaciteit Dover voor brexit
Koers Britse pond krabbelt op
De Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag 16 januari licht hoger begonnen, ondanks het brexitbesluit. Op de valutamarkt leek direct na de stemming de Britse pond in waarde weg te zakken, wat ongunstig is voor de Nederlandse export. De koers krabbelde echter snel weer op. Handelaren denken dat na de stemming de kans op een harde brexit juist is afgenomen.
Woensdag staat in het Britse parlement opnieuw een belangrijk besluit geagendeerd met een motie van wantrouwen tegen May. Bij een vertrek van de premier lijkt brexitoverleg verder bemoeilijkt door mogelijk extra verkiezingen.