De Franse overheid komt deels tegemoet aan een petitie tegen biologische groente uit verwarmde kassen.
Biologische tomaten, komkommers, courgettes en paprika’s mogen in Frankrijk geteeld blijven worden in verwarmde kassen, maar voor nieuwe kassen moet vanaf volgend jaar uitsluitend duurzame energie worden gebruikt, voor bestaande geldt dat vanaf 2025. Franse biologische vruchtgroenten mogen bovendien van 21 december tot 30 april niet als biologisch op de binnenlandse markt verkocht worden, omdat dat buiten het eigenlijke seizoen zou zijn. Dat verbod geldt weer niet voor uit andere EU-landen ingevoerde biologische kasgroenten.
Langdurige emotionele discussie
Dat heeft het Comité national de l’agriculture biologique Cnab besloten na langdurige en emotionele discussies over de vraag of verwarmde kassen ‘biologisch’ zijn. Dat debat werd zelfs gevoerd in de Franse Tweede Kamer waar meer dan 100 leden zich tegen die productiewijze hebben uitgesproken, ‘omdat dat de transformatie van onze nationale landbouw ondermijnt’. Cnab vond uiteindelijk een compromis, maar dan wel met zware restricties voor het vermarkten.
Biologisch strijdig met verwarming
“Dit besluit past bij het respect voor de natuurlijke cyclus en het seizoenskarakter van groenten”, aldus minister Didier Guillaume van landbouw. Secretaris-generaal Jean-Paul Gabillard van de bond van biologische boeren en tuinders Fnab: “Het is in ieder geval beter dan niets. Tot nu toe hadden we geen enkele regeling. Het feit blijft wel dat we het verwarmen van biologische kassen tegenstrijdig vinden.” Telersbond Confédération Paysanne vindt het op zijn beurt een goed compromis ‘in de strijd tegen de georkestreerde bio door de agro-industrie’.
Het feit dat het verkoopverbod vanwege de vrije Europese handel niet mag gelden voor telers in bijvoorbeeld Nederland of Spanje, zet veel kwaad bloed
Petitie voor verbod
Het debat werd ruim een jaar geleden aangezwengeld door een petitie voor een verbod op verwarmde kassen voor biologische groente en fruit die door meer dan 80.000 mensen werd ondertekend. Om daaraan tegemoet te komen, leggen het comité Cnab en de telersbond nu de nadruk op ‘respect voor de natuurlijke cyclus en het verantwoord gebruik van energie’. Dat betekent zoals gezegd dat het telen mag, maar dat de producten niet verkocht mogen worden als ‘natuurlijke tegenhangers’ ook niet beschikbaar zijn.
Niet te vroeg planten
Telers zullen hun oogst dus zo moeten organiseren dat de producten vanaf 1 mei rijp zijn voor de verkoop. “Gezien het feit dat een tomatenplant minimaal 3 maanden nodig heeft om plukrijpe tomaten te produceren, zou de verwarmde productie dus rond 1 februari kunnen beginnen”, legt Fnab daarbij uit. Het feit dat het verkoopverbod vanwege de vrije Europese handel niet mag gelden voor telers in bijvoorbeeld Nederland of Spanje, zet veel kwaad bloed. Minister Guillaume wil het probleem van de verwarmde biologische kassen daarom nu op de agenda van de Europese Unie zetten.